Stratificarea sâmburilor de cireșe și vișine: 100-150 de zile în nisip umed, la 3-5 grade Celsius

Am adus niște nisip acasă zilele trecute și mă grăbesc să îl folosesc până nu mi-l poluează pisicile, plus că a dat soaele afară după mai bine de o lună în care nu s-a lăsat văzut de nori. Am scos cutiile cu sâmburi afară după ce i-am ținut timp de două zile în apă călduță, ca sa ajute sâmburii să iasă din hibernare. Le-am și etichetat ca să nu încurc lucrurile. Sunt foarte mulți sâmburi, dar o să văd eu ce fac cu ei mai departe. Am luat din mai multe surse, sunt printre ele sâmburi de vișini din grădina bunicii, ceva sâmburi de la vișine cumpărate din piață, cireșe amare de două feluri, unele mai amare decât altele, cireșe Van, Boambe de Cotnari, Napoleon, si alte câteva soiuri de pe prin cireși din sat, mai sălbatici.

Temperatura de stratificare pentru cireșe și vișine este aceeași 0-5 grade Celsius, dar diferă perioada. În timp ce cireșele se stratifică timp de 100 de zile, vișinele au nevoie de 150-180 de zile de stratificare. Personal mă înteresează să cultiv pe suprafețe mari mai mult vișini decat cireși pentru că au talie mai mică, sunt mai ușor de cules, iar vișinele sunt foarte bune pentru conservare sub formă de sucuri și dulcețuri.

E posibil ca după 100 de zile, pe 12 februarie, să ajung la concluzia că am pus prea devreme sâmburii de cireșe la stratificat, dar mă gândesc că o să pot inhiba germinarea dacă schimb temperatura. Ma îndoiesc că o să pot ieși afară să fac răzoarele pentru plantarea sâmburilor la acea dată, dar cine știe. La urma urmei e ca și cum ar fi iernat afară.

Sâmburii de cireșe și vișine ținuți în apă
Sâmburii de cireșe și vișine ținuți în apă timp de două zile

Într-unul din vase am pus și pus și sâmburii de moșmoane, i-am delimitat cu o pungă de plastic, pentru că au venit din surse diferite și mi s-a părut că și semințele diferă foarte mult.

Delimitarea sâmburilor în același vas
Delimitarea sâmburilor în același vas

Ăsta e finalul, caserolele cu nisip în care vor ierna sâmburii, la frigider.

Sâmburii de cireșe și vișine la stratificat în nisip umed
Sâmburii de cireșe și vișine la stratificat în nisip umed

Am schimbat și vasul sâmburilor de coarne ca să încapă mai bine în frigider, câte 3×2 caserole pe rând. Le-am nimerit de data asta perfect pe lățimea frigiderului. Coarnele au nevoie de 290 de zile de stratificare.

samburi coarne

Tabelul cu perioadele de stratificare și temperaturi pentru alte semințe și sâmburi de pomi fructiferi îl găsiți aici.

Publicat în Fără categorie

9 răspunsuri la “Stratificarea sâmburilor de cireșe și vișine: 100-150 de zile în nisip umed, la 3-5 grade Celsius

 1. Buna ziua!
  Va rog sa explicati cum puneti semintele in apa calda(ce temperatura are apa,cum mentineti 2 zile temperatura apei constanta, etc.).Din ceea ce ati postat se intelege ca apa trebuie sa fie calda tot timpul in cele 2 zile.Asa este ?

  1. Daca spargem samburii de cires,visin,prun, scoatem semintele si le punem la stratificat mai incoltesc?
   Se reduce perioada de stratificare?

   1. Incoltesc si asa, dar eu unul nu recomand pentru ca se desfac singure atunci cand trebuie. Daca sunt desfacute sunt mai degraba atacate de fungi. Nu cred ca se reduce perioada, nu cum mult oricum.

  2. @Dristaru Gabriel. Am ținut-o la temperatura camerei, chiar lângă o sursă de căldură, nu mi-am batut foarte mult capul cu problema asta. Nu e nevoie sa fie neapărat constantă temperatura, dimpotrivă, fluctuațiile fac coaja sâmburelui să se săbească mai repede.

 2. buna seara va rog daca vreau sa am puieti de cires visin cais si alti pomi cum procedez cu semintele cat le tin unde cum si cand le plantez per total cum=/se prinde \un pommersi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *