103 pachețele cu semințe se îndreaptă către voi

Am reușit pe 10 decembrie să pun la poștă 103 pachețele cu semințe.  Nu m-am grăbit foarte tare, am căutat mai mult să găsesc o soluție cât mai simplă și rapidă pentru ambalarea și expedierea lor pentru că îmi doresc să repet gestul și în anii următori cu mai multe persoane implicate și mai multe semințe.

Le-am trimis la aproape toți cei care au confirmat interesul printr-un comentariu la articolul despre biodiversitate și funcția exponențială. Au fost câteva cazuri în care mi s-a părut că adresele poștale sunt incomplete și alte câteva persoane care vor primi pachetele incomplete ori pentru că nu am mai avut semințe din anumite soiuri, ori pentru că mă uitam la un film în timp ce le făceam și e posibil să mai fi greșit.  În orice caz, eu v-am propus să câștigați o experiență, iar mai departe să decideți singuri ce o să faceți cu ea.

Apropo de experiență, este și asta cu făcutul pachetelor una, iar dacă vreți să faceți pe Moș Craciun anul acesta s-ar putea să vă fie de folos câteva trucuri.

Am folosit pentru ambalare pungi de hartie,  10 bani bucata. Mult mai ieftin și mai comod decât să împachetez cutii. Pentru că erau destul de înalte și nu s-au umplut decât pe jumătate, le-am îndoit și am capsat împreună cele două capete, apoi am pus oleacă de lipici între ele.

Pachețelele
Pachețelele

Partea care m-a încântat cel mai tare a fost tipărirea adreselor poștale pe etichete autoadezive. Prețul mi s-a parut foarte bun. Hârtii A4 împărțite în 24 de etichete autoadezive le-am găsit cu 29 de bani bucata pe akko.ro

Versiunile mai noi ale Microsoft Word au funcții speciale pentru tipărirea adreselor pe etichete și chiar plicuri, pe care le extrage dintr-un tabel Excel. Le găsiți în meniul Mailings/Labels. Eu nu le-am văzut de la început și am făcut un tabel 8×3 în care am dat copy paste la adrese dintr-un alt tabel. M-am descurcat și așa, dar data viitoare încerc cu ce ne-a dat Microsoftul. De foarte mare ajutor mi-a fost si acest tutorial despre cum se pot uni doua baze de date în jurul aceleiași coloane, adresele de email în cazul meu.

Aici pun un reminder pentru mine. Anul viitor să fac pe site formular cum e al Băncii de semințe Suceava pentru că nu toată lumea își completează adresa poștală dupa cum recomandă Poșta Română.

Etichete
Etichete

Am pus semințele în pungă ca să nu se împrăștie dacă se rupe vreo pungă de hârtie sau se udă.

Semințele
Semințele

Și conține cam așa, începând cu cele mici, ambalate în pungi ziplock:

Sâmburii de cireșe și vișine, ca să fie mai ușor de înțeles care sunt care, i-am diferențiat după numarul de sâmburi. Cieșele inimă de porumbel sunt în pungulița cu 6 sâmburi, cele negre, dulci și mici, foarte potrivite pentru portaltoi sunt în punga cu 10 sâmburi, iar în cea de-a treia sunt 12 sâmburi de vișine. Urmează în dreapta lor sâmburii de pere, iar pe rândul de jos de la stânga la dreapta sunt semințele de goji, împărțite în mod egal din câte am avut, semințele de mere crețești, semințele de cătină și sâmburii de coarne. Pe aceștia din urmă o să-i găsiți în împreună cu celelalte semințe mari, nu în pungă ziplock și mai puțini.

Pungi ziplock
Pungi ziplock

Sâmburii mari de aici, car e nu sunt în pungi, de la stanga la dreapta și de sus în jos. piersici de vie albe (sâmbure mai mic), migdale, coarne, piersici cu pulpă roșie (sâmbure mai mare), castane (una mică, una mare, din surse diferite si probabil și soi), sâmburi de zarzăre galbene, alune și nuci.

Semințele
Semințele

Cum am zis și la început, pachețelul nu e mare, dar am încercat să fie diversificat. Multe din ele le-am cumpărat pentru că nu le aveam nici eu în gospodărie. De aceiași bani, 2,4 lei, aș fi putut să trimit până la un kilogram, dar asta s-ar fi putut întâmpla doar dacă le-aș fi produs eu pe toate în gospodărie. Poate peste câțiva ani.

Dacă urmează să cultivați semințele în ghivece, iar apoi să le transplantați afară, puteți începe deja cu stratificarea sâmburilor. Dacă vreți să le puneți direct afară în câmp după ce și-au încheiat perioada de stratificare, trebuie sa calculați momentul în așa fel încât să aveți semințele germinate atunci când temperaturile de afară permit sădirea lor în pământ, nici mai devreme, nici mai târziu. Și în acest caz, găsiți info despre stratificare aici, dar nu vă rezumați doar la… „rezumatul meu”, mai sunt multe alte articole pe net.

Spor la treabă și nu uitați să faceți poze!

Publicat în Fără categorie

15 răspunsuri la “103 pachețele cu semințe se îndreaptă către voi

  1. Multumesc pt seminte si samburi. Dupa Craciun incep operatiunea de stratificare. Sarbatori frumoase si un an nou plin de roade!

  2. M-ar interesa și pe mine câteva semințe, dacă n-ați trimis încă anul acesta. Și mai ales ideea cu bradul îmi pare genială.. dar n-am semințe ca să o pun în practică.

  3. Buna ziua abia acum am descoperit saitul,daca mai aveti seminte m ar nteresa…doresc sa mi fac o mica livada cu o gradinita….sunt noua in domeniu…multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *