Ieri a ajuns curierul cu cele trebuincioase pentru facerea pachetelor cu semințe promise pe 21 noiembrie. N-au avut tot ce am cerut în stoc și m-au amânat până acum. Comandasem în principal pungi cu închidere ziplock și o ghilotină pentru hârtie ca să pot face etichete mai repede.
Când am făcut apelul mă gândeam că voi primi peste 100 de cereri. Astăzi pot spune cu oarecare satisfacție că s-au strâns 475 de cereri . Am început să fac pachetele și mi-am dat seama că nu am semințe decât pentru 100. Asta înseamnă că cineva o să se supere pe mine că nu va primi ce i-a fost promis, sau poate nu, să vedem…
În timp ce puneam semințe în pungulițe și mă uitam pentru a nu știu câta oara la filmul „Princess Mononoke” împreună cu cel mai tăcut critic și sfătuitor al meu, tipul roșcat din poza de mai jos, ne-am gândit că avem totuși nevoie de o confirmare de la voi, cei care v-ați înscris să primiți semințe, ca să fim siguri în primul rând că s-au înțeles responsabilitațile legat de nevoile semințelor pentru germinare și apoi să vedem câți dintre voi sunteți de acord să ridicăm puțin miza acestui hobby de la cultivarea plantelor la cultivarea biodiversitații.
Fac o paranteză să explic ce e cu Princess Mononoke. Îmi place foarte mult cum începe filmul și de multe ori văd doar începutul pentru că ma relaxează vocea gravă a naratorului care spune așa „Long ago, this country was covered by deep forests in which, from ancient times, there lived the gods.”.
Ca să ajungem la ideea despre care vorbeam în titlul postării trebuie să înțelegem mai întai contextul. Suntem în 2014, 34 de ani față de 1980, când eram 4,5 miliarde de oameni pe planeta Pământ și 36 de ani față de 2050, când se estimează că vom fi 9 miliarde. Suntem aproape la jumătatea acestui interval de 70 de ani în care se întrezărește o dublare a populației, corect? Dacă aveți nevoie de alte date, pot să vă mai spun că rata de crestere a populației a cunoscut un vârf în 1963 cu 2,2% și a scăzut în 2012 la 1,1%. Perioada de dublare a populației la rata de creștere de 1,1 este de 64 de ani. Dacă rata de 2,2 s-ar fi menținut, populația lumii s-ar fi dublat la 32 de ani. Pai ce facem noi aici? D-astea?…
Am văzut cu ceva ani în urmă pe Youtube o lecție de aritmetică, publicată cu titlul „The Most IMPORTANT Video You’ll Ever See”. Cu fiecare zi care trece îi dau tot mai multă dreptate. Chiar este cel mai important video pe care l-am văzut, iar ce a spus profesorul la începutul prelegerii, că… „The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function.” ni se dovedește în fiecare zi.
Acum, dacă ați văzut filmul, vă întrebați probabil ce e de făcut. Eu văd două căi de acțiune și cred că trebuie să mergem pe amândouă deodată. Una se referă la gândirea globală, iar cealaltă este acțiunea locală.
Mă gândesc că ar trebui bătut pe la uși și bătuți la cap liderii de opinie ca să conștientizeze ce vremuri trăim, care sunt cele mai mari amenințări la adresa umanității și să spună lucrurilor pe nume, fără ascunzișuri. Deciziile cu efecte mari se iau de sus, dar cred că cea mai mare spaima a oamenilor de sus este sporul natural negativ. Orice lider de țară va cunoaște mai devreme sau mai târziu o presiune din partea unui grup de oameni care va spune că avem nevoie de crestere demografică ca să avem creștere economică. Nu e chiar așa. Cred că oamenii își doresc o creștere a calității vieții, iar asta nu implică neapărat o creștere economică. Nu există scăpare decât dacă începem să gândim global și mai alturist decât am fost obișnuiți să o facem până acum. Nu toți, dar cel puțin suficient de mulți încât să facem o schimbare.
Nu trebuie să privim mereu în sus, ci și în jos, în propria ogradă. Eu m-am uitat în ograda mea și m-am gândit că aș putea răspunde uneia dintre nevoile de bază ale umanității: nevoia de hrană bună. Dacă simțiți nevoia să faceți ceva bun, cultivați ceva cu bătaie lungă, pe 20-30 de ani. Pomii sunt o idee. Fructele dau multă energie și vitamine oamenilor, consuma CO2-ul care schimbă clima, sunt buni si ca lemn de foc la un moment dat etc. Dacă însă vreți să faceți ceva pe termen lung, trebuie să mai schimbăm puțin planul și să luăm în considerare modul în care vom schimba peisajul prin acțiunile noastre.
Am primit zilele trecute un raspuns de la Banca de Gene din Suceava, vroiam să știu dacă pot obține de la ei material genetic pentru pomi. Răspunsul a fost: „Cu parere de rau, noi nu avem nici o implicare in ceea ce priveste pomii fructiferi. Va dorim succes si sa auzim de bine.”
Nici la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Vâlcea lucrurile nu stau prea bine. Deși este recunoscută pentru faptul că are bancă de gene pentru nuc, alun, castan şi prun, cineva s-a interesat zilele trecute să cumpere aluni de la ei și i s-a spus că au două soiuri disponibile, iar puieții sunt înmulțiți prin drajonare. Dacă e așa, atunci faptul că dețin o bancă de gene nu ne ajută prea mult, dacă nu oferă accesul nediscriminatoriu la ele. În privința înmulțirii prin drajonare nu îmi permit să comentez foarte mult pentru că este cea mai economică metodă, dar gândiți-vă că acele plante au aceeași informație genetică și sunt înmulțite uneori cu miile și zecile de mii, poate chiar mai mult. Sunt ca o rețea de calculatoare care funcționeaza pe același sistem de operare, cu aceleași vulnerabilitați.
În concluzie, e bine să cultivăm pomi, dar e bine să ținem cont și de amenințările la adresa biodiversității, în cazul nostru cea mai directă fiind „dezvoltarea și utilizarea a doar câtorva specii, varietăți și rase”. Este o amenințare enunțată de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) într-un infografic pe care îl găsiți decupat mai jos, ce cuprinde amenințările la adresa biodiversitații și soluțiile. Integral îl găsiți aici, cu mai multe argumente interesante.
Deci noi, ăștia care cultivăm pământul și sădim pomi, trebuie să ținem cont, mai mult decât o fac alții, de „integrarea de resurse genetice si biodiversitate în planurile de dezvoltare și întarirea conservării și utilizării sustenabile”, adică cerculețul din mijloc, de jos. Cerculețul din dreapta, cu cheița, este pentru stațiunile de cercetare și dezvoltare pomicola care nu și-au înțeles integral menirea.
Imaginea mea despre biodiversitate și modul în care informația genetică se schimbă, iar indivizii evoluează, s-ar putea găsi la un moment dat la granița dintre știință și fantezie, dar o să continui să scriu și sper că, urmărind rezultatele studiilor si experimentelor de până acum să găsim la un moment dat, cândva, o convergență incontestabilă către o singularitate.
1. Primul studiu la care vreau să fac referire este unul despre care am mai scris aici, povestit de Richard Dawkins:
După logica mea, presupunând că nu ne dorim ca lumea să treacă printr-un șoc demografic în urma schimbarilor climatice și al epuizării resurselor, trebuie să ne îndreptăm atenția către speciile de plante și animale care au avut un trecut comun cu omul, plante cultivate și animale domesticite, pentru a ne asigura că dorința îndreptațită a fermierilor de a produce cât mai mult să nu priveze speciile de caracteristicile care le-au permis să treacă prin condiții dintre cele mai diverse, fără să fie dependente de grija atentă a omului prin irigații, fertilizări, deparazitări, lucrări ale solului etc.
Lăsând la o parte concluzia de mai sus, iată alta, în concordanță cu cele spuse de Richard Dawkins despre obiceiurile de cuibărire ale cucilor: prin obiceiurile și acțiunile noastre suntem coautori ai codului genetic care ne guvernează viața, acela pe care îl vom transmite copiilor. Ei vor scrie din nou în propriul cod genetic, iar evoluția notabilă va apărea atunci când ne vom strădui cu toții să scriem cât mai bine și scriem cât mai mult.
2. Într-un alt experiment, japonezii au trimis în spațiu sâmburi de cireșe culese de copii de la 14 cireși din mai multe locuri din Japonia. O parte din sâmburi au fost testați în laboratoare, dar cea mai mare parte s-au întors la casele lor și au fost sădiți după ce au orbitat în jurul Pământului de 4100 de ori. Trei lucruri surprinzătoare și remarcabile au fost observate la cireșii care au crescut din acești sâmburi. Puteți citi despre ele aici. Trebuie luată în considerare și atenția sporită care a fost dată acelor sâmburi. Ar fi putut doar acest lucru sa ducă la observarea unor caracteristici noi?
3. „Observarea”. Cuvantul asta mă duce înstantaneu cu gândul la fizica cuantică și experimentele faimoase, cu rezultate ciudate, pentru care nu am primit încă nicio explicație din partea fizicienilor.
În ignoranța mea, mi-am explicat rezultatele acestor experimente prin faptul că există totuși ceva ce circula mai repede decât viteza luminii, deși circulă e impropriu spus. E informația. La nivel cuantic, informația se transmite instantaneu. Dacă ne ridicăm ochii puțin mai sus, vedem că felul în care percepem lumea poate avea efecte asupra propriului ADN. Cum? Uite asa:
4. Un alt studiu arată că expunerea copiilor la stres le poate afecta permanent ADN-ul. E vorba de anumite secvențe de ADN numite telomeri. „Telomeres are repetitive sequences of DNA found at the end of chromosomes that act as protective caps, preventing chromosomes from sticking together or being degraded, both of which can lead to cell death.” Găsiți mai multe info aici.
5. Ultimul experiment pe care vreau sa vi-l arat este tot din Japonia, al lui Masaru Emoto, un om care a susțiut că structura moleculară a apei este influențată de conștiința umană. S-a spus ca descoperiile lui țin mai mult de pseudoștiința, în lipsa unei metode științifice valide, dar nu așa au început oare mai toate descoperiile importante ale omenirii? Cu un salt de credință.
M-am lugit cam mult. Ideea e că vreau să vă propun să aveți grijă de semințele pe care o să vi le trimit în spiritul celor povestite mai sus, fără ca puieții să fie altoiți, protejând biodiversitatea. Imi imaginez că aceste semințe, multe dintre ele provenind din același loc, aceeasi plantă sau cel puțin același soi, vor experimenta condiții de viață diferite, sol diferit, climă diferită, îngrijire diferită și polenizatori diferiți în cele 100 de locuri în care vor ajunge.
Aș vrea ca în momentul în care vor intra pe rod să comparăm fructele și să vedem care sunt diferețele. Putem merge chiar și mai departe folosind semințe din aceste fructe pentru a crea o noua școală de puieți, aducând în același loc informație genetică din 100 de alte locuri, prin polenizatori, dar păstrând aceeași bază genetică.
Dacă sunteți de acord să participați la acest mic studiu, vă rog să lăsați mai jos un comentariu public cu aceeași adresa de email pe care ați folosit-o la trimiterea adresei poștale. O să fac apoi corelarea și o să trimit pachetele cu semințe cu prioritate celor care acceptă aceste condiții.
Celor care nu o să vă pot trimite o să vă scriu totuși pe email care sunt alternativele la care puteți apela. Cea mai la îndemână este piața agroalimentară, unde găsiți încă fructe de toamnă. Mere, pere, gutui, nuci etc. Experiența o puteți avea. Dacă doriți și alte semințe, cum ar fi sâmburii de cireșe, va trebui să așteptați până anul viitor, din păcate. O să pregătesc atunci mai multe semințe.
Buna Ziua!
Ce minune ca inca exista oameni ca tine!
Multumesc mult pentru materialul trimis! Foarte interesant.
Eu am sa cedez locul cuiva care are mai mult timp decat mine si poate face ceva minunat.
Voi astepta pentru cand are sa vina si vremea mea.
Cu drag!
Eu, sincer, doresc aceste seminte. Sint la inceputul constituirii in gradina de cca 1 ha ,mostenita de la parintii mei, a unui mic COLT DE RAI. Am vita de vie,legume diverse, pomi de multe feluri, arbusti de padure si arbusti decorativi, smochin, migdal si alti pomi, altoiti sau nu, dar toti sint frumosi si ii iubim.
Stiu ca la nivel global, conteaza foarte mult ce face individul si in mod foarte natural,imi plac plantele si animalele,ele constituind pentru mine cei mai buni prieteni.
Daca, totusi , nu o sa imi poti trimite semintele,nu o sa ma supar, cu gindul ca cineva se bucura de ele. Eu incerc toate modalitatile de a-mi inmulti plantele si, deseori reusesc. Anul acesta sper sa am succes cu butasirea a aproape 50 de trandafiri.
P.S NU AI CUMVA TRANDAFIRI DE DULCEATA???
multumesc
maria
Foarte bun materialul. Multumesc. Eu m-am nascut si am copilarit la curte. Parintii mei au fost oameni cu dragoste de pamant, de cultivarea lui atat cu legume si zarzavaturi cat si cu pomi fructiferi. Acum aproximativ 15 ani aveau in curte, printre alti pomi fructiferi si un cais batran care s-a uscat. Au suferit pentru pierderea lui si pentru a le face o surpriza le-am cumparat un cais puiet de la firma de amenajari spatii verzi unde eram contabila. La primul rod tata a fost foarte dezamagit, caisele nu aveau gust. El mi-a zis atunci sa nu caut lucruri straine, sa iau lucruri de la noi, crescute in pamantul nostru, gustoase si sa nu ma feresc de cele in care a intrat un vierme pentru ca acelea sunt sanatoase. Eu nu ma pricep, dar de atunci eu urmez sfatul tatalui meu si vreau sa cresc pomi fructiferi, am si spatiu si sunt foarte bucuroasa sa invat , sa impartasesc experienta cu alti iubitori de natura. As fii foarte bucuroasa sa veniti la terenul meu si sa ne bucuram de matura, pentru ca terenul meu este la deal si este suficient de mare (4253 m) pentru o livada frumoasa si o mica casuta.
Salut! Dacă aici e locul potrivit, îmi reafirm interesul pentru seminţe. După ce voi viziona şi filmele postate, voi reveni cu comentarii mai pertinente.
Toate cele bune,
Mihai
Întâmplarea face să am preocupări în domeniu. Îmi doresc să particip la acest studiu.
Sper să pot oferi și eu din semințele pe care le voi obține.
Felicitări pentru inițiativă și pentru tot ce faceți!
Hello Ionut,
Ti-a luat ceva timp sa scrii materialul de mai sus. De aici reies cel putin doua concluzii: pasiunea si documentarea. Din punctul meu de vedere, prima o implica si pe cea de-a doua.
Felicitari!
Fara a fi pe acelasi nivel cu tine al pasiunii si cunostintelor aferente, ma pasioneaza cultivarea si intretinerea pomilor, eu ocupandu-ma personal de pomii si arbustii din livada si gradina casei proprii.
Sunt perfect de acord cu initiativa ta, vreau sa particip la experiment, ramane sa asteptam sa ajunga pomii pe rod ca sa avem ce compara/experimenta.
Zi buna in continuare,
Florin Franciuc,
In primul rind va multumesc.Da,inca sint interesant.am niste pamant,nu stiu ce sa pun pe el.ma tot invirt de colo colo.acum sint in stadiul de experiment ca si dumneavoastra.
Buna! Sincer admir faptul ca ai pus cap la cap acest articol.Am absolvit Facultatea de Stiinta Mediului,si master in Resurse Naturale,si ma bucur sa vad ca sunt oameni care inteleg importanta naturii si a biodiversitatii,natura este mediul nostru fara de care nu am supravietui. Am fost plecata in Anglia pentru mai bine de un an,si m-am intors cu ceva „resurse” pentru a incepe o promovare a produselor naturale fara conservanti,am plantat zmeura,mure,catina,si sunt mandra de familia mea care are o gradina a Edenului 🙂 in care pot sa gasesc mere,gutui,coarne,nuci,piersici si pot sa simt si sa promovez adevaratul gust al fructelor. Mi-ar face mare placere sa pimesc acel pachetel,si sa plantez ceea ce ai pregatit pentru noi si pe viitor sa pot face si eu acest gest. Iti doresc mult succes pe viitor si sanatate multa,si mai astept si alte sfaturi si articole pe aceasta tema.
Buna… Caut de mult cateva seminte de coarne… pe care le savuram pe vremea copilariei…Daca ai cativa samburi disponibili i-ti multumesc anticipat.
Salut Ionuț, de când am citit articolul și m-am înscris pentru semințe am început sa adun si eu de pe unde am găsit, de aceea dacă se poate te rog sa-mi trimiți doar semințe de migdale sunt singurele pe care nu cresc la mine în zona și nu sunt nici la vânzare în piețe (nici moșmoane nu am văzut dar mai caut 😉 )
Iti doresc o zi frumoasa, Emil.
Buna ziua, aveti dreptate, si eu vad lucrurile in mod asemanator – privind biodiversitatea si necesitatea protejarii ei. Nici eu nu agreez ideea cu altoirea si drajonarea, imi pare a fi un mod brutal si stangaci de a interveni in „corola de minuni a lumii”… Totodata, sunt de acord cu Masaru Emoto si cu Masanobu Fukuoka, privind ideea de permacultura si influenta/interinfluentele informationale.
Lucrurile se leaga si totul este prea frumos…daca le vedem frumos! …si raspunderea este insa pe masura!
Buna ziua,
Va apreciez inițiativa, sunteti un exemplu pentru noi.
Sunt interesată pentru ca doresc sa amenajez o livada.
Multumesc si mult succes
Interesant ceea ce vreti sa faceti.Dumnezeu sa va binecuvinteze ,caci noi nu putem face nimic inafara lui Hristos .Ma implic si eu in proiectul dva.Voi str]nge si eu semnite .Am ,la tara ,in curte un mar romanesc ,de vara , mere domnesti, foa,rte gustoase dar niciodata nu m-am gindit sa string seminte.Totodat am citiva busteni8 de vie ,produsi prin butasire ,de la o vita gasita in curtea uneia din casele noastre ,nationalizate ,cu un strugure mare si boabe mari ,negre ,f.placute la gust.Nu stiam ce soi este (casa bunicilor sotiei avind o vechime de peste 150 ani ) insa tatal meu ( 94 ani ) mi-a confirmat că este o vita veche romaneasca ,scapata de la filoxeră .Am reusit sa salvez si una cu struguri albi ,aramii la coacere pe care mi-a taiat-o meseriaşul pentru a turna beton. Am plâns dar după o luna am tăiat din buşteanu distrus cîţiva butaşi .Dumnezeu m-a ajuta a rasarit .La anul voi avea si acesti struguri .Cu respect ,
Am si eu un mar domnesc ,dar nu m-am gindit ,pina acum sa adun seminte .Am si o vita veche romaneasca scapata de foloxera ,care a fost recunoscuta de tatăl meu ( 94 ani ). Voi butaşi .Insa ,trebuie sa cdredem ca nimic nu putem face fără voia şi ajutorul lui Hristos .
Mere din acelea dulci si micute care se coc primavara nu are nimeni? Adica la seminte ma refer.chiar sunt fantastice merele alea. Doar ca nu stiu cum se chiama
Da !
Pozitiv la orice initiativa !
Doresc sa particip si promit sa ajut si pe altii sa ne urmeze !
Trebuie sa fim multi, sa ne unim, sa punem lucrurile in miscare…
Succes mare tuturor !
Stimatre domn
Am fost uimit de experimentul cu cele doua probe de orez, desi citisem despre cristalele de apa suspuse mizicii si sentimentelor exprimate .
Este fantastica influenta intentiei asupra biologicului.
Acum multi ani am luat cunostinta de un experimet interesant privind inmutirea mamiferelor intr-un spatiu limitat dar avand conditi propice vietii.
Experimentul;
In custi delimitate au fost crescute familii de sobolani carora li sau asigurat toate necesitatile.Inmultirea, pe cale naturala,se facea progresiv depasind la un moment dat capacitatea custii. Dupa o perioada-fara sa se intervina- rata natalitatii s-a reglat de la sine astfel ca numarul optim de animale a rams relativ constant.
Referitor la pericolul global la care omenire este supusa prin renuntarea la cultivarea soiurilor autohtone de ceriale sau legume stiu ca si ONU s-a esizat si exista acum niste banci/.depozite de seminte . Nu stiu daca este suficient.
Eu caut soiuri de rosii, castraveti, cartofi, fasole, porumbul „cincantin” ? pt malai, ( cu bobul mic si tare )asa cum erau in Moldova pe vremea copilariei mele , acum -60-65 ani- insa chiar si taranii, rudele mele nu le mai au !
Aceasat situatie ar trebui sa ne ingrijoreze si sa-si gaseasca o rezolovare daca nu vrem sa suportam riscul unei infometari generalizate in cazul unor boli. Soiurile autohtone au rezistat zeci de mii de ani….
Relativ la sminte nu tin neaparat sa-mi timeteti idesi le-asi cultiva cu placere.
Buna ziua,
va rog sa luati legatura cu cei de la Banca de Gene din Suceava, ei au porumb si alte seminte pe care le cautati. Succes!
Buna Ionut, felicitari pentru initiativa si felicitari celor care si-au aratat intereseul pentru aceasta preocupare; lumea incepe sa puna gandurile in practica si asta este extraordinar, semn ca in cativa ani vom gasi pe piata libera fructe si legume sanatoase, vom avea o alternativa la dezvoltarea exploziva a supermarketurilor cu produse de cea mai slaba calitate.
Eu am cateva terenuri in Timis intr-o zona unde nu exista asociatii agricole si as dori sa pun ceva tufe de zmeur, coacaze, nuci, castani si sa incerc si migdali care stiu ca sunt mai sensibili si e posibil sa nu se aclimatizeze (dar pentru asta vom experimenta). Daca cineva doreste nuci stiu ca se gasesc la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu – SCDP
Str. Romanilor nr. 153, Geoagiu, Cod Poştal 335400, jud. Hunedoara
Tel/Fax: 0254/248876
E-mail: scdpgeoagiu@yahoo.com
A cumparat un coleg de acolo, au puiet din nuca romaneasca selectionata.
In principiu eu renunt in favoarea altor pasionati de plante si tinem legatura pentru seminte in urmatorul sezon.
Multumesc si succes tuturor,
SALUT,
SALUT INITIATIVA TA, O SUSTIN DIN TOATA INIMA SI VOI INCERCA SA TE AJUT SA O DEZVOLTI DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. INTERESUL MEU PT SEMINTE ESTE CRESCUT DAR TIMPUL ESTE DESTUL DE LIMITAT. IN ACESTE CONDITII AS DORI SA IMI ATRIBUI LOCUL NR 101 PE LISTA TA SI IN CAZUL IN CARE NU VEI OCUPA PRIMELE 100 DE POZITII VOI ACORDA ATENTIA NECESARA ACESTEI ACTIVITATI. MULT SUCCES IN ACTIVITATE SI IN SPECIAL IN DEZVOLTARE SI SPER SA TINEM LEGATURA
Si eu vreau sa ma treci pe locul 101, iar daca nu se umplu toate cele 100 dinainte ma voi bucura sa primesc si eu semintele, care ma vor obliga sa ma implic. Felicitari pentru compendiumul oferit ! Sunt chiar linistit cand stiu ca erxista oameni ca tine, printre noi ! Binecuvantari si mult succes !
Multumesc mult, chiar daca voi ramane pentru…data viitoare !
Adrian te iubeste ! E titlul emisiunii mele de pe 6tv, dar si incheierea acestei scrisori.
Ma bucura mult faptul ca exista oameni care gandesc in acest mod.
Imi doresc sa participi la acest studiu si deasemenea imi doresc ca anul viitor sa pot pune la randul meu la dispozitie diverse seminte.
Mult succes tuturor!
si eu vreau sa particip la acest studiu. e un articol foarte interesant.
sunt interesat sa particip la studiu dar nu stiu de ce nu mi se publica comentariul
Salut Ionut si aplauze pentru initiativa ta.
Daca ma intrebi de ce am dat curs si m-am bucurat ca am sa primesc semintele, e foarte simplu: pentru fiu’mio. Rares, aproape 3 ani, cel mai „copil harnic” din lume. 🙂
Pentru el le vreau, sa il ajut sa isi pregateasca gradina lui, avand in vedere ca la primavara eu vreau sa ma apuc sa imi aranjez o mica plantatie de zmeura si langa vreau sa il las si pe el sa isi faca de cap si sa il responsabilizez in ceea ce priveste pomii si mai ales, lucrul lui – facut cu manutele lui.
Daca o sa ne numaram printre norocosii care or sa isi primeasca „premiul” o sa ne mai vedem pe aici cand o sa postam poze cu rezultatele muncii noastre.
Si eu si Rares iti multumim. Sa fie intr-un ceas bun.
Toate cele bune,
Tudor Cernea
Buna Ionut multumesc pentru lectura minunata, sper ca voi deveni un bun plantator de seminte, si as vrea sa iti pot oferi si poze minunate .Ma bucur ca sant foarte multi oameni interesati de Scoala de puieti.Pe curand.
Felicitari Tudor si MULT SUCCES !
Salut Ionut
Haide sa iti spun „povestea” mea, care a inceput acum patru ani, cand m-am mutat in afara Bucurestiului, la curte. Am sa expun doar elementele principale, pentru ca sunt f multe de spus si in principiu sunt relatate in articolul de mai sus.
In primul rand experienta cea mai buna, care se incadreaza in spiritul articolului ar fi plantarea primilor pomi fructiferi la noi in curte, actune pe care am facut-o impreuna cu fiul meu, care atunci avea 6 ani. Faptul ca am facut din aceasta activitate o joaca dar si un lucru serios a condus la prinderea tuturor (am luat de la hornbach cativa puieti), iar grija pe care le-am aratat-o a condus la o prima recolta firava anul acesta, in conditiile in care stiu de la prieteni ca au plantat si ei si nici macar nu au prins toti. Asta m-a dus cu gandul mai departe si am pastrat niste seminte de la niste meri din curtea bunicii sotiei mele si in momentul de fata sunt gata de plantat in curte la primavara. Am incercat si cu un avocado, insa ceva nu a functionat ca la carte… o sa mai incerc odata :).
Apoi, am facut in curte o zona patrata unde vreau sa incep la primavara o zona de permacultura, e deja pregatita, am pus acolo tot anul resturile din curte si m-am trezit in noiembrie cu flori de camp inflorite acolo, desi zona nu este extrem de luminoasa.
Apoi a venit ideea din partea socrilor de a planta un teren de aproximativ 1.000 si ceva de metri patrati cu pomi fructiferi, un teren care statea degeaba, mai ales pentru cele doua fete pe care le avem si pt baiatul meu (care nu locuieste permanent cu noi). Asa am dat, din intamplare peste „oferta” ta si, citind si articolul si altele mai vechi m-am vazut in ipostaza de a raspunde cererii tale si de a ma implica in acest experiment. Chiar sunt curios cum evolueaza pentru ca atunci cand incepi sa traiesti viata constient intelegi ca natura este parte din noi si noi parte din ea.
Anul viitor vreau sa fac si o ciupercarie (in limita timpului disponibil), pentru ca am o gropa in curte pe care vreau sa o acopar si sa folosesc acel spatiu care a fost gandit ca beci.
PS: am sa duc experimentul si mai departe, daca esti de acord, ceea ce as propune si altora, in masura in care doresc si ei, expunand plantele la muzica sau la bioenergie, pentru ca stiu ca plantele raspund extraordinar de bine la ambele.
Si ca sa inchei cu o alta mica poveste, am pus o creanga de salcie in pamant si am avut o perioada destul de lunga in care nu m-am putut ocupa de curte si nu am udat-o, in final uscandu-se complet. Dupa o singura sesiune de lucru cu energie si apa din belsug, salcia si-a revenit complet, in momentul acesta avand doua tulpini. 🙂
Salut initiativa ta si sunt sigur ca cei care inteleg aceasta miscare vor fi participanti benevoli la imbuntatirea traiului, pentru care putem contribui cu totii.
Buna ziua! Reconfirm interesul pentru pachetul de seminte. Iti doresc o zi frumoasa si felicitari pt initiativa!
Intrase in spam comentariul tau si nu l-am vazut decat acum, scuze. Am trimis deja pachetele.
Super ideea de selectare a norocosilor, din pacate pentru mine, voi ceva locul cuiva care are un teren langa casa si poate sa suprevegheze atent ce se intampla cu plantele ! Eu vroiam sa le ajut sa germineze si sa se faca mici plantute, in balcon, apoi sa ii duc la tara la tata , in livada , insa am inteles ca implica mult mai mult si nu vreau sa rapesc sansa cuiva ! Va felicit pe cei 100 de pe acum si va doresc sa scoateti pomii pe rod ! O sa urmaresc cu drag „proiectul” si daca ma voi muta la casa , o sa cer si eu seminte ! Atunci o sa am mai multi distribuitori si nu cred ca va mai fi o problema!Succes!
RESPECT PENTRU GESTUL TAU, ANTON !
Vreau semintele pentru a invata putin din „plantat pomi si pentru a infrumuseta ‘gradinuta bunicii „.Vreau sa stiu mai multe despre ciresele negre,despre goji .Am pus un lamai mic mai demult si mai „traieste si acum..Incerc sa fiu un bun plantator.
Salut.
După cum văd ai consacrat foarte mult timp documentării, şi totodată te preocupă şi ziua de mâine, ce se va face cu ce mai avem, (pentru că cei îndrituiţi nu prea se sinchisesc) bine că mai există oameni în avestă ţară minunată lăsată de Dumnezeu nouă ROMÂNILOR ca să avem grijă de ce ne-a dat EL. Subscriu la interesul de a experimenta, de a colecta, de a împărtăşi cu alţii ca noi. Doresc şi sunt hotărât să colectez seminjţe cât mai diverse şi apoi să vă informez pentru a le distribui.
Dacă cumva poţi şi mai rămân seminţe te rog trimite-mi.
Cu respect
PREDA
Ps: Dacă cineva este interesat de ALOE VERA origine Australia, sunt dispus să donez 10 buc la un an (taxele poştale vor fi suportate de primitor).
Pentru dl PREDA: Am o adevarata pasiune pentru Aloe Vera… I-mi faceti o bucurie daca-mi trimiteti un exemplar australian, sa-l adaug la colectie… Va transmit adresa in masura in care va fi necesar…
Buna seara Ionut,buna seara domnule Preda
sunt interesata sa particip la experiment daca ma aflu printre norocosii 100;la fel sunt interesata si de Aloe Vera domnule Preda;daca veti putea sa-mi trimiteti as avea nevoie si de cateva indrumari din experienta dumneavoastra.
Va multumesc tuturor pentru preocupare si generozitate!
Da, domnule Preda, si eu sunt interesat, daca mai sunt locuri, pewntru un exemplar de Aloe Vera. Multumesc anticipat ! Adrian Scheul
Buna dimineata,
Doresc si eu un exemplar de ALOE VERA.
Da, vreau sa particip.
As dori sa primesc.
Confirm si accept experimentul… Este foarte interesant si util. Multumesc.
Buna! Foarte interesant articolul. Si eu mi-as dori sa incerc sa cresc pomisorii, am loc la sat in gradina si copaci nu mai am deloc de mult timp, au imbatranit si s-au uscat si nu a mai pus nimeni altii. Daca cumva e cineva care vrea neaparat semintele, asta e, nu ma supar, de goji si migdale sunt cea mai curioasa cum cresc pe aici prin zona din care sunt.
Bună,
Când eram copil, toamna tatăl meu aducea acasă două lăzi cu mere ionatan.
Astăzi trebuie să cotrobăi bine prin grămezile de mere ale producătorilor pentru a găsi câteva mere care să semene cu merele copilăriei mele.
La fel se va întâmpla și cu alte soiuri: încet, încet vor dispare odată cu apariția altora noi.
În Franța am văzut prin parcuri meri pădureți, ca arbori decorativi.
La noi au cam dispărut…
Mare păcat că evoluția înseamnă de fapt dispariție…
Bineânțeles că doresc semințele !
Da, sunt interesata, vreau sa particip la acest experiment, la randul meu voi ajuta cu produse din ceea ce obtin eu, pe cei ce vor..
Multumesc
Salut tuturor,
Multumesc Ionut pentru toate informatiile de mai sus.
Acum 3 ani mi-am cumparat o casa la tara si ceva pamant si de atunci ma tot pregatesc sa ma mut acolo.
Acum cred ca a venit momentul si cred ca sant si pregatit pentru a incepe o scoala de puieti.
imi pun mari sperante in oamenii care doresc sa se intoarca la natura si care respecta natura si toata vietuitoarele ei.
Doresc la toata lumea spor la munca si sa savurati fiecare secunda din aceasta calatorie.
Felicitari pentru activitatea ta,din fericire eu nu am asa mare nevoi de acele seminte asa ca te rog trimite-le altor interesati.Detin in proprietate cca 30 ha teren pe care,pot afirma cu probe,exista o biodiversitate apreciabila,de la mlastini,balti,teren arabil(lucrat traditional) pana pajisti de inalta valoare biologica,exploatata si asta traditional in cea mai mare parte.Detin suprafete cu pomi fructiferi razleti care fructifica fara vreo interventie chimica.Pentru extinderea acestor suprafete cu pomi fructiferi am dorit sa infiintez o pepiniera,pentru asta insa imi stau la dispozitie o multime de portaltoi salbatici care sunt deosebit de rezistenti.Din pacate multi pomi imi sunt atacati de vasc care aproape ca le-a distrus,pentru asta am vrut sa infiintez o pepiniera.
Pentru alte noutati iti sunt indatorat,
succes in continuare.Cu stima,R.Roth
Ideea in sine este f.valoroasa si pt asta meritati …aplauze. Eu nu am teren pentru pomi fructiferi si plante medicinale.
Am cativa metri patrati pe care as putea semana goji, dar numai atat.
Am o grupa de elevi carora le tin saptamanal un seminar de matematica, fara sa le cer ceva.
. Fac totul GRATUIT si de placere. Abia astept sa-i intalnesc, sa le propun spre rezolvare diverse exercitii si probleme. E ceva care ma relaxeaza, Vreau sa-i invat sa gandeasca logic, creativ, sa rationeze corect, sa se bucure de frumusetea matematicii. Matematica nu este un vis urat, este numai prost predata.
A.Dumitru. PLOIESTI,
E-mail: joc_matematic@yahoo.com
tel. 0720911743. Pentru dl PREDA( REFERITOR ALOE VERA)
Felicitari pentru ceea ce faceti, domnule profesor Alexandru Dumitru !
Multumesc pentru ocazia de a putea obtine seminte.
Ideea de a crea o baza de date plecand de la seminte,, la fel” dar plantate in medii diferite este mai mult decat benefica.
Daca-mi permiteti, v-as sugera sa impartiti semintele pe tot teritoriul tarii (in cazul meu ar fi in zona manastirii Pasarea/Ilfov).
Crearea unei platforme de discutii permanenta in legatura cu acest subiect poate ar crea o si mai mare implicare a celor care ar ,,adera ” la acest proiect, schimbul de experienta gratuit putand duce la rezultate macar bune si banuiesc ca ar fi printre putinele platforme care ar permite acest lucru gratuit, totul fiind bazat pe experiente proprii impartasite in spatiul virtual cu ceilalti participanti.
Cu stima si respect pentru initiativa dvoastra si pentru dvoastra implicit,
Ion
Bună, Ionuț!
Când am văzut azi în căsuța poștală că am un mesaj de la tine, am și gândit că ești în legătură cu Moș Nicolae. Bine, el aduce și nuielușe, recunosc… Și tu vrei să ne ajuți să avem nuielușele noastre, muncite, din semințe dăruite de tine cu drag și responsabilitate față de mediu și urmași.
Cum să refuz oportunitatea de a reface/îmbunătăți mica livadă pe care o avem în grădina casei noastre (cca. 1 ha), cum să refuz bucuria de a lăsa generațiilor următoare o zestre materială „verde” ș.a.m.d.? Deja văd cireși, piersici, migdali, aluni etc. rodiți…
Bine, se știe că „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți pune și-n traistă.” Este evident că avem o responsabilitate să acordăm atenția cuvenită darului tău. Ne dai, iar noi trebuie să și muncim. Dar tu ne-ai oferit și instrucțiuni. Ai făcut trimiteri de fiecare dată către materiale foto/video ajutătoare. Sunt convinsă că ne vei mai ajuta.
Eu sunt profesor. Nu de biologie. Dar, ca profesor, văd și din alt punct de vedere ideea ta. În momentul în care ne vei trimite pachețelele, vom fi părtașii unui mare proiect, pe termen nedefinit. Vom fi o mare echipă. Tu, vei fi profesorul nostru. Evaluarea proiectul se va face nu peste o săptămână, două, ci chiar și peste ani. Notele le vor da, poate, și nepoții noștri.
Da, e grozavă această temă.
Sărbători „verzi”, Ionuț!
Camelia
Multumim Camelia pentru cuvintele tale ! Sarbatori fericite ! ADRIAN.
Intr-o lume in care atunci cand te gandesti la agricultura te gandesti la „eficienta economica” si la soiuri „productive” e bine sa ne amintim de gustul legumelor si al fructelor de altadata. E important sa ne dezmeticim si sa avem grija de bogatia acestui pamant, sa ne bucuram de multitudinea de specii, soiuri pe care le avem aici. Mi-as dori ca cei care au un colt de pamant la tara sa il foloseasca, mi-as dori ca lumea sa aprecieze bucuria pe care ti-o da rodul pamantului, primele flori aparute pe crengutele firave . Visez sa imi infiintez o livada de nuci, nu mi-a placut faptul ca sunt promovate „soiurile franceze” iar soiurile noastre sunt catalogate ca slab productive.
Cu siguranta aceasta „miscare a semintelor” va lua amploare, oamenii au devenit mult mai constienti de calitatea vietii, ma refer aici atat la partea materiala/alimentara cat si la latura spirituala a vietii, apropo de studiul facut de Dr. Masaru Emoto.
Va doresc numai bine si …..crengute inflorite.
Felicitari pentru articol si pentru frumoasa initiativa!
Confirm interesul pentru seminte si imi face o deosebita placere sa particip la aceasta actiune!
Natura este mediul nostru.. biodiversitatea reprezinta asigurarea noastra de viata, 75% din diversitatea genetică a recoltei agricole a fost pierdută la nivel global începând cu 1990.
Aproximativ 13 milioane de hectare de păduri tropicale sunt tăiate în fiecare an, iar 20% dintre recifurile de corali tropicali au dispărut.. toate acestea se întâmplă în pofida acţiunilor întreprinse pentru a combate pierderea biodiversităţii, lipsa de informare cu privire la importanţa biodiversităţii şi faptul că valoarea economică a biodiversităţii nu este reflectată în deciziile luate pentru protejarea acesteia, au un impact important asupra biodiversităţii.
Va rog sa imi trimiteti si mie un plic de seminte. Avem de 3 ani o livada bio de nuc de cca 8 ha, intr-o zona de deal in care nimeni nu prea mai cultiva nimic. Puteti vizita site-ul livezii, http://www.varnitza.blogspot.ro. semintele le voi folosi pentru a face puieti care sa fie plantati la marginea livezii, pe perimetru care are lungimea de cca 1 km. Si va fac si reclama pe site daca ies puietii :).
Nu promit ca imi vor iesi puietii, dar promit sa incerc cat pot mai bine sa am grija de ei. Si sa tinem legatura normal, mie imi face placere sa tin legatura cu oameni care au aceleasi preocupari.
Apropo de biodiversitate, noi nu avem asa ceva, fiind o livada 100% de nuc.Dar, la marginea livezii, am inceput deja sa plantez puieti rasariti spontan sub pomii fructiferi din gradina. Deja avem , un gutui, doi meri , 3 aluni si un dud.
In plus, sunt de acord ca e nevoie ca cineva sau mai multi sa pastreze soiurile vechi de pomi fructiferi nealtoiti. Uitati-va ce s-a intamplat cu gutuii. Tot ce se vinde e altoit, dar sunt pomi slabi , mici care nici nu pot duce fructele la maturitate(am in gradina asa ceva), foarte sensibili la focul bacterian. Apoi uitati-va prin curtea vreunui taran care mai are un gutui de soi vechi- pom rustic face gutui de le aduni cu roaba, si nu e deloc atins de boli.
Buna, as fi foarte interesata de seminte, detin teren intr-o zona rurala de care se ocupa mama mea in special.daca ai putea sa-mi trimiti ar fi extraordinar.multumesc anticipat. o seara buna si felicitari pt idee
Ok, am cãteva spatii rãmase libere-n grãdinã si sunt dispus sã íncerc ( la scarã micro )
Multumesc.
Documentary ( Training Day 🙂
http://www.backtoedenfilm.com/
Am si eu o livada cu 100 pomi(peri,meri,gutui,visin,cires,piersic,nectarin) pe care am constituit-o de vreo 10 ani.Din pacate nu mai am loc pentru alti pomi,dar pot constitui o mica pepiniera.Am inceput deja sa adun seminte de meri nealtoiti din zona mea.Eu as fi dorit cateva seminte de peri de demult,pruni,gutui de aceea am apelat la dumneavoastra.Daca nu imi puteti trimite aceste seminte,vom tine totusi legatura si voi trimite si eu material biologic prietenilor care isi doresc acest lucru toamna viitoare.
Buna Ionut
Te felicit pentru initiativa ta,in primul rand,iar in al doilea rand sunt foarte impresionata de materialul scris de tine ,cu toata documentatia necesara.Personal nu cunosc oamenii atat de pasionati si de documentati in ceea ce fac (din pacate pt. mine).Daca ai timp (pasiune si cunostinte ai) te rog mai lumineaza-ne mintile cu astfel de articole .In rest ce sa spun ? Sunt incepatoare in acest domeniu ,dar este ce-mi doresc sa fac de acum incolo.M-am mutat de la oras la tara!!!!! In Delta Dunarii! O zona minunata de care eu si familia mea suntem indragostiti.
Multumesc!
Bună Ionuţ, am mai văzut experimentul lui Masaru Emoto şi îl găsesc extraordinar (un motiv în plus să iubesc cultura şi diversitatea niponă). Doresc să confirm cererea pe care am făcut-o acum puţin timp, stau la ţară şi am o curte relativ mare, aşa că loc să plantez, tot am. Mai am pomi fructiferi (meri, peri, vişini, 1 cais şi 1 prun), de asemenea am multă viţă-de-vie, dar cum ai spus şi tu mereu există loc pentru diversitate.
Minunat articolul tău, spor în continuare.
Desigur, sunt de acord si cu proiectul.
Este fff interesant acest articol, sunt interesat acest proiect, suna provocator… As fi încântat de o asemenea experiența si colaborare. Multumesc
DAR DIN DAR SE FACE RAI !
Iti multumesc foarte mult pentru ca mi-ai dat ocazia sa te cunosc , deocamdata pe cale virtuala !
Iti multumesc de asemenea , pentru bagajul de cunostinte oferit si pentru implicarea necesara !
Este foarte bine sa gandim ca , si in cazul unei seminte aparent fara importanta , trebuie sa fim responsabil , si ca trebuie acordata atentie maxima si un interes deosebit .
Fac o paralela aici , si vedem acum dupa atatia ani de zile ce se intampla cu natiunea romana , daca nu a avut niciodata parte de un gradinar sau horticultor sau pomicultor pe masura .
M-as bucura foarte mult daca as primi de la tine acest pachet de seminte .
Imi este jena , la momentul acesta ca nu m-am gandit si eu la o asemenea initiativa .
Trebuie sa ne dam o sansa , trebuie sa crestem odata cu pomii , si cu plantele ale caror seminte sunt daruite din inima , plantate cu grija si daruite apoi mai departe .
Locuiesc in Valea – Viilor , o comuna deosebita din judetul Sibiu , care din pacate a avut ghinionul sa fie prea aproape de COPSA-MICA .
La momentul acesta , ecosistemul traieste din nou , din acest motiv sunt interesat de aceste seminte , am si gradina proprie acasa , am si pamat pe care ma gandesc sa infiintez o livada si as experimenta si seminte din alte zone .
Initiativa ta este foarte laudabila , inca o data felicitari , oricum ne auzim destul de des , sper sa ne si intalnim personal , si chiar daca nu o sa poti sa imi trimiti anul acesta seminte , iti promit eu ca anul viitor , am sa-ti urmez exemplul .
iti doresc la cat mai multe initiative de acest fel , si daca ai nevoie de un prieten , coleg sau ucenic , apeleaza la mine cu incredere !
iti multumesc inca o data !
Cu stima si consideratie ,
LUCIAN – VALERIU
Mi-ar placea sa particip la acest studiu in continuare.
Albinutele mele vor fi foarte fericite sa polenizeze acesti pomi. 🙂
Eu prefer sa raman pentru urmatoarea provocare pentru ca inca nu am gasit locul
potrivit pentru germinarea semintelor.
Chiar daca nu ma voi numara printre cele 100 de persoane ce vor primi seminte voi utiliza informatiile primite de la tine si anul viitor imi voi strange seminte pentru „scoala de puieti”. Multumesc pentru informatiile pretioase si pentru ideea minunata de a ni le impartasi.
Eu am un nuc mare cu nuci mari bune cu coaja mai moale.In primavara ce a trecut am gasit sub frunze mai multe nuci incoltite.In viata mea nu am vazut cum arata.Stiam din auzite ca nucile trebuie puse in nisip ca sa creasca plantuta.Cum nu am avut nisip am bagat-o intr-un musuroi de furnici ca am vazut ca poamantul e mai nisipos.Nu i-am pus niciun ingrasamant sau ceva substante fiindca urasc ideea de chimicale in pamant.Si am zis ..o sa creasca,furnicile o sa aibe grija de nuca. SI A CRESCUT O PLANTUTA! Toata vara a rezistat.Am udat nucutul cand nu prea ploua si i.am facut un gardulet de jur imprejur.Si am pus o carpa rosie sa nu calce lumea pe el.Ideea e ca nu o sa altoiesc plantutele.Cred in ideea ca natura simte cand un om o iubeste in forma ei „simpla”si infloreste doar in preajma acelor persoane. Natura in forma ei simpla= fara interventia omului.
Multumesc:-)
Buna seara, d-le Ionut,
M-a impresionat foarte tare felul in care ne-ati prezentat cele de mai sus si va multumesc ca mi-ati acordat priviligeiul de a citi toate acestea.Am inceput acum cativa ani sa ma ocup de o gradina in care am cultivat diverse : legume de tot felul : rosii, castraveti, ardei , fasole, dovleci si devlecei. Am plantat poii fructiferi : cireres, visin, mar, par, gutui,cais, piersic, nuc……am mai adus si capsuni, zmeura, mure, aluni…… Am invatat de pe vremea bunicilor sa ne adunam din propria gradina semintele pentru anul urmator. Astfel pot spune ca am pastrat si din memoria d-lor, pentru ca primavara , de cate ori ma apucam de semanat, imi aminteam de bunici si de sfaturile pe care mi le dadeau atunci cand incepeam impreuna gradinaritul. Ideea pe care ne-ati prezentat-o , sincer, n-a impresionat….nu credeam ca mai exista astfel de oameni….observ numai oameni agitati, preocupati de propriile persoane, care nu mai coumunica si nu mai zambesc, care nu-si mai gasesc echilibrul. Si cu toate acestea uite ca se poate!!!!! Am incercat si eu sa-mi conving colegii ca e foarte bine si frumos sa ai o casuta la tara, sa plantezi cativa pomi, sa cultivi legume pentru familie….si ce credeti? Iata ca doi dintre ei si-au cumparat casuta la tara si deja le-am imprumutat cateva din semintele mele……eu nu am asa curaj ca dvs …..oricum ma bucur ca i-am putut ajuta catusi de putin. Deunazi le-am povestit de mail-ul pe care l-am primit de la dvs si erau cam sceptici, nu m-au crezut ca as putea avea oportunitatewa de a primi seminte noi pe care eu nu le detin……m-am intristat putin dar raman convinsa ca ma voi numara printre norocosi :):):) . Ideea mi se pare mare, de anvergura si cred ca ar trebui sa ne gandim serios la cele prezentate de dvs in material, pana la urma planeta aceasta a noastra ne ofera atatea iar noi nu avem grija…..ar trebui sa fim atenti cu mama natura, sa o pretuim si sa o respectam. Atept cu incredere minunile dvs. Cu respect, Iuliana .
buna ziua,m’ar ajuta foarte mult daca mi-ati da seminte de pomi ptr . ca vreau sa extind o plantatie de pomi , multumesc anticipat
Salut initiativa, implicarea si documentarea. Am o plantatie de pruni undeva pe Cheile Nerei, putin productiva desi are 10 ani si a fost intretinuta in toata aceasta perioada. Doresc sa intru in acest experiment.
Luminita
daca altii au mai mare nevoie pot sa las eu pentru alta data
oricum eu vroiam doar castan comestibil
multumesc
Te felicit pentru initiativa, cred in biodiversitate si necesitatea imbogatirii relatiei noastre cu natura. Pachetul de seminte ti l-am solicitat cu gandul sa il fac cadou tatalui meu, care s-a mutat la casa si s-a apucat de agricultura si pomicultura (ca hobby si mai mult ca stil de viata). Vreau ca acest cadou – pachetul de seminte – sa-l inspire sa isi duca pasiunea pentru natura si mai departe.
SALUT IONUT !
MI-AS DORI SI EU SEMINTELE …. !
CHESTIA CU BIODIVERSITATEA MI SE PARE EXTRAORDINARA . ASTEPT COMENTARIILE VOASTRE ALE CELOR CARE SUNTETI MULT MAI INTERESATI DECIT MINE SI VREAU SA TE ROG SA MA INCLUZI IN URMATOAREA (VIITOAREA) LISTA DACA VA MAI FI ! DORESC SA TRIMITI ANUL ACESTA SEMINTELE CARE POATE MI S-AR POTRIVI SI SCOPULUI MEU, ALTEI PERSOANE , MULT MAI MOTIVATA DECIT MINE.
SA AUZIM DE MULT BINE, CU DEOSEBIT RESPECT, TUTUROR, TUDOR ALEXANDRU – COSTEL
Eu locuiesc in sud-estul Dobrogei, intre Mangalia si Constanta, si intretin deja doua mici livezi, cu specii si soiuri diverse de pomi si arbusti, majoritatea altoiti la Statiunea de cercetare Valu Traian si intrati pe rod, inclusiv puieti nealtoiti proveniti din seminte (sau samburi) si nuci puse de mine la germinat in pamant sau nisip, avand experienta si minime studii in domeniu. Eu pot sa folosesc in continuare material aflat la indemana, procurat din mai multe locuri, daruind puietii celor interesati. Deci puteti sa trimiteti seminte altora care chiar au nevoie de ele. Voi urmari si eu rezultatele.
Totusi, daca veti considera ca va pot ajuta, desi am putin teren, sunt dispus sa particip si eu la studiu, in aceasta regiune distincta, apropiata de litoral.
Va doresc mult succes !
Buna seara Ionut , toata stima si respectul as dori foarte mult acele seminte eu locuiesc intro zona prielnica pomilor fructiferi si a vitei de vie ! Apreciez mult acest articol si cred ca ne da mult de gandit mai ales la viitorul copiilor nostri.
Bună Ionuț,
Ai reușit o super selecție de materiale din care sper și eu să găsesc o soluție să pun o amprentă pozitivă asupra lumii. Doresc semințe pentru că știu că vor fi crescute într-un loc destul de ferit de poluare( la poalele Munților Codru Moma într-un sătuc numit Șoimi) și astfel sper să se dezvolte frumos și să ofere la rândul lor alte semințe puternice. Vreau să îți și trimit înapoi prin poștă câteva semințe care vor rezulta după un an și ar fi frumos ca fiecare persoană să facă acest lucru să avem un efect exponențial ;)….mult noroc și spor!
Ai reușit o super selecție de materiale din care sper și eu să găsesc o soluție să pun o amprentă pozitivă asupra lumii. Doresc semințe pentru că știu că vor fi crescute într-un loc destul de ferit de poluare( la poalele Munților Codru Moma într-un sătuc numit Șoimi) și astfel sper să se dezvolte frumos și să ofere la rândul lor alte semințe puternice. Vreau să îți și trimit înapoi prin poștă câteva semințe care vor rezulta după un an și ar fi frumos ca fiecare persoană să facă acest lucru să avem un efect exponențial ;)….mult noroc și spor!
Multumesc mult pentru oferta! Ma uit la multele raspunsuri primite si ma gandesc ca s-ar putea sa nu mai aveti timp sa cititi si comentariul meu. Insa…
Pasiunea mea pentru natura si tot ce e viu am avut-o intotdeauna. Iubesc copacii in mod deosebit, orice copac taiat il resimt fizic, pentru mine este o tragedie de fiecare data. Acum cca. un an am primit pe e-mail o poveste extrem de interesanta. Pe scurt, un francez in timpul celui de-al doilea razboi mondial, s-a ocupat cu plantarea de copaci intr-o zona arida a Frantei, zona parasita incetul cu incetul, zona aproape desertica. Sigur, nu erau copaci, nu ploua sau extrem de rar, nu mai era nici vegetatie. Increderea lui in acei copaci care vor creste din ghindele puse de el, si banuiesc ca si alti copaci, au transformat acea regiune intr-un loc fertil, fostele sate au inceput sa fie incet, incet locuite. A inceput sa ploua si s-au sustinut unii cu altii, copacii care se dazvoltau cu apa care venea sa-i hraneasca.
Este extrem de important sa sustinem padurile, s-au taiat prea multe ca sa nu constitue o catastrofa, nimanui parca nu-i pasa, eu plang pentru un copac taiat la o margine de drum. Atat de greu creste si atat de usor poate fi ucis. Ma gandesc la pasarile care isi fac cuiburi, la animalele care depind de existenta unei paduri.
Ce pot eu oferi? Am un teren de aproape 3000 mp intre dealuri, langa Slanic Prahova. L-am cumparat ca loc de vacanta, insa acum este locuit de 8 caini si 7 pisici, de care are grija o doamna pe care am angajat-o pentru casa si animale. Iubeste in aceeasi masura animalele ca si florile. Terenul pe care il am acolo este fost prund de rau. Nu prea pot pune altceva decat copaci datorita multitudinii de pietre, este o zona de livezi, copacii cresc minunat.Exista multe proprietati (cei care stau chiar pe deal), care au si padure. Nu este o regiune goala, insa pentru mine, niciodata padurile nu sunt prea multe.
Sigur, daca aveti doritori care ar avea posibilitatea de a sadi pe dealurile/muntii defrisate/defrisati, au prioritate fata de mine si e normal sa fie asa. Doresc tuturor succes si mi-ar place sa putem face schimb de experienta, noi cei ce iubim copacii.
Cu stima pentru ceea ce faceti,
Genoveva-Monica Purdila
M-as bucura sa ma numar printre cei 100 norocosi. Anul viitor sper sa se inverseze rolurile si sa fiu eu cel care daruieste seminte. Multumesc mult! Succes!
Este o inițiativă extraordinară ceea ce faceți și pot participa necondiționat la acest experiment.Sunt un pasionat al energiilor alternative al ecologismului în general,am deja montate panouri fotovoltaice de 2.200 Wp din 4.400Wp total disponibil,apoi îmi voi monta o turbină hidro construită integral de mine pe râul Motru,pentru că nu am rețea de curent electric în zonă,dar am reușit să-mi construiesc DIY propriul puț de apă,am construit din cărămidă porotherm de unul singur o anexă gospodărească de cca.50mp,am plantat numai anul acesta peste 50 de pomi fructiferi din toate soiurile,adun semințe din sălbăticiuni de pe marginea pădurilor pe care le altoiesc cu soiuri de fructe care îmi plac sau care îmi lipsesc din colecție pentru că sunt un autodidact și pe lângă altoitul pomilor mai practic vreo 8 meserii de bază din care pentru 5 am calificare încă din 1983 ,unele le-am deprins de pe baricadele occidentului.Adun și eu semințe din tot felul de legume de la piață,dacă persoana îmi garantează că nu sunt soiuri hibride de la plicuri,am început și o cultură de râme pentru producerea humusului de râmă,având un pământ nisipos și totodată săracăcios în elemente nutritive,dar excelent pentru drenajul apelor pluviale.Am cerut de la dvs.sâmburi de măr crețesc și cireșe mici pentru port altoi,în schimbul cărora vă trimeteam sâmburi de păr sălbatic și corcoduș cu frunza roșie purpurie,dar nu-i bai și nu mă supăr dacă nu intru în categoria celor 100 de persoane pentru că voi încerca să găsesc și pe la mine în zonă aceste semințe.Viorel
Buna seara,
Multumesc pentru materialele prezentate si pentru privilegiul de a citi toate comentarile. Am inceput sa ma ocup de un loc la sat cu gradina si copaci unde am strins pina in prezent mai multi trandafiri. Am plantat si pomi fructiferi : cireresi, visini, aluni, dar multi nu au rezista, fiind cumparati din magazine. As vrea sa incerc si cu semninte.
Multumesc pentru acest proiect !
Calin
Ca mai sus, cum scris cineva, intentionez sa creez un colt de rai cu tot felul de pomi si copacei, o „salbaticie” in care, noi, oamenii, sa ne putem integra cat mai profund.
Acesta este motivul pentru care imi doresc semintele. Am avut pana acum tot felul de incercari. Acum, cred, voi reusi la un alt nivel.
cu multumiri…
Buna seara,
Si eu ma numar printre cei care iubesc plantele, de la florile de camp pana la cele de camera, de la legumele din gradina pana la pomii din livada.Avem o livada pe rod cu meri, pruni si cativan nuci.Toamna trecuta si in primavara aceasta am mai plantat un ciores-altoit-, 4 visini, doi peri-dar din pcate s-a prins doar unul singur, un corcodus si vreo 25 de pruni.In aceasta toamna am marcotat niste coacazi negri.M-a bucurat initiativa ta si vreau sa particip, dar in acelasi timp vreau sa-mi pastrez simtul realitatii: locuiesc la aproape 40 de km de Tibles.Pitoresc si minunat, insa clima este de multe ori capricioasa.Dib acest motiv voi renunta la samburii de caisi, piersici, migdali din motive de clima, la cei de meri, peri, ciresi, visini, pruni, pe motiv ca mai am si las altora, dar, daca norocul imi va surade sa ma numar printre cei 1oo de beneficiari, m-as bucura sa pot primi samburi de catina, mosmoane, corni, alun.Si poate in felul acesta vom putea fi mai mult de 100 de beneficiari, fiecare primind cate ceva.In plus, am invatat ca ne trec printre degete minuni de samburi cand facem dulceata……si nu-i valorificam!O data cu initiativa ta mi-am amintit ceva din copilaria mea: tatal meu a fost inginer silvic si mi-am amintit acum cum „colecta” de la mama samburii de la visine si-i ducea la pepiniera…..Succes in activitatea ta!
Superb articolul si initiativa. Ideea de a creea acesta „scoala de puieti” este una geniala si merita toata atentia. Cred ca este o provocare pentru fiecare de a semana, a creste a planta si a culege roadele acestei munci, ca intr-o zi, sa putem sa punem laolalta fructele (roadele) muncii nascand o viitoare scoala. Felicitari pentru articol si pentru intiativa.
Daca ma incadrez in cei 100, le primesc cu mare drag.
destul de interesant articolul si in mare parte iti dau dreptate la modul cum pui problema. la suprafata de teren pe care o am (4000mp) nu cred ca voi face mare lucru dar eu sper sa fac. am plantat deja 40 de aluni, 2 tei si 2 peri, sper sa iti trimit peste unul sau doi ani seminte sa ii poti trimite celor care vor. anul asta am sa mai mai pun ceva pomi….nu stiu ce voi gasi dar voi pune. am pus deja la germinat seminte de piersici sunt curios ce va iesi.
te rog trimite celor ce au nevoie. eu ma descurc cu ceva seminte. mai ales ca sunt din sudul tarii si la noi cu pomii e mai complicat datorita solului si climei care e in continua transformare. FELICITARI PENTRU CEEA CE FACI
Mi se pare foarte interesanta initiativa dvs si as dori sa imi implic si elevii in acest proiect pentrru constientizarea importantei biodiversitatii. Scoala noastra are un club al voluntarilor si activitatile ecologice ocupa un loc important. Am realizat ecologizari in Cheile Turzii si in alte areale din cadrul comunei, am plantat copaci. Elevii mei ar fi foarte interesati deacest proiect. Sper sa putem colabora.
Buna ! Inteleg din materialul anterior cererea mare de seminte de aceea m-am decis sa renunt la o parte din ele.Dar va rog daca se poate vreau, daca bine stiu cand a-ti postat anuntul a-ti enumerat mai multe soiuri de pomi si as vrea daca se poate castane, migdale si nuci.Ma bucur ca v-am intalnit si pe viitor daca ajuta Dumnezeu voi contribui si eu cu seminte. Multumesc anticipat!
Sunt doar fan mar ionatan si mi-e dor de gustul lui din copilarie!!
buna Ionut, ne bucura interesul oamenilor pentru semintele pomilor! noi vorbim mai putin, actionam mai mult… si da, suntem interesati in continuare de pachetelul cu seminte! La randul nostru ne bucuram sa impartasim mai departe din roadele noastre
salut cred ca daca ai mai putine semnte decat cereri inseamna ca ideia ta a fost foarte bine primita .eu am o curte destul de mica 340m2 in care am si casa. dar stau in centrul ploiestului si am vazut o oportunitate de oxigen prin cultura semintelor de la tine .daca nu se poate nu este o nenorocire pot cumpara 2-3 copacei din comert dar nu stiu ce cumpar intro lume care se bucura ca te-a furat cu 5lei platesti mar si cumperi dud in rest toate bune te felicit pentru ideie si implicare
Cand am primit primul mail de la dvs. mi-am zis:” uite ca legea atractiei functioneaza de minune!’, pentru ca de mai bine de doua luni am urmarit ce mai multe ori filmele „Secretul” si „Legea rezonantei”( unde se regaseste si explicatia experimentului lui Masaru Emoto)
Eu, in acest moment locuiesc intr-un apartament de 3 cam. cu sotul si fiica mea si doua pisici, in Braila. Dar simtim ca ne sufocam.Ne dorim enorm un teren si o casa ecologica, din baloti de paie, izolata cu hempcrete, acoperita cu stuf, o gradina cu legume si o livada mica. Eu nu am servici si am crescut la tara.Mi-e foarte dor de vremurile acelea. Chiar si acum parintii mei au casa si curtea pe 5000 mp, cu solar si vie si pomi fructiferi, coacaz, alun, zmeur.
Vom avea si noi curtea noastra, casa noastra din baloti de paie, livada si solarul nostru, un catel si cele doua pisici.Dimineata vom bea suc de legume si fructe obtinute din munca noastra.
Ma bucur ca am descoperit aceasta comunitate. Si daca voi fi printre cei 100, Universul stie de ce.Doresc multa sanatate si mult succes tuturor!
Am citit aticolul!
Concluzia este intr-adevar foarte adevarata: trebuie sa ne gandim si la biodiversitate si sa nu privilegiem doar cateva specii!
Va marturisesc ca atunci cand am comandat semintele, nu am facut-o pentru mine ci pentur scoala unde predau. Acolo avem o curte imensa cu un mare potential!
Felicitari si mult succes!
Buna ziua! Felicitari pentru articol, incurajari si sprijin moral pentru tot ceea ce incercati sa faceti! Ar fi frumos sa reusiti sa puneti in miscare tot ceea ce va propuneti. Eu va urez succes si am sa cedez locul unei persoane care acum are tot timpul pentru a se implica cu toata fiinta. Nu o fac din comoditate, chiar mi-ar fi placut sa particip si eu ..pt ca viata mea se ghideaza dupa urmatorul motto: NU TRAIESC DOAR CA SA FAC UMBRA PAMANTULUI! Se stie vorba „Sa faci o casa, sa sadesti un pom, sa cresti un copil – si esti un om implinit”. Niciodata nu m-am simtit prea confortabil cu aceasta zicala, deoarece daca la partea cu casa e discutabil (acum nu mai e asa de simplu sa faci o casa), sa sadesti pomul si sa il lasi asa nu inseamna ca esti „om“, ci un simplu plantator deci trebuie sa ai constant o atitudine de protectie ocrotire si ingrijire a mediului in care traiesti, in care vrei sa traiesti; tu si urmasii tai. Am trairea si pornirea in a face ceva pt mediu, am incercat si in educatia copiilor sa aduc schimbari avand activitati variate pe teme ecologice si de potectie cu copiii la scoala- sigur voi continua pentru ca eu consider ca ei sunt cei care ar mai putea face ceva pentru viitorul lor. Momentan eu am doi pui mici de crescut care imi ocupa tot timpul. Sincer cand am cerut semintele la ei m-am gandit si la posibilitatea de a le oferi ceva sanatos. de a le implementa de mici ideea ca trebuie sa faca ceva pentru sanatatea lor pe termen lung – pentru ei si pentru urmasii lor. E clar ca fiecare din noi trebuie sa faca ceva…sa fim un exemplu, sa ne miscam pentru ca e posibil ca in cativa ani sa nu se mai poata face nimic…sa fie prea tarziu.
Felicitari inca o data…si SUCCES!
DUMNEZEU sa va dea sanatate sa va puteti pune in aplicare dorintele si putere sa luptati cu toti ce nu stiu decat sa ridice din umeri si sa mimeze ca ar face ceva…
Foarte interesant. Am cunostinte in domeniul dezvoltarii durabile, sunt de acord cu pastrarea soiurilor originale, fara altoire. De asemenea mi-a placut gestul celor ca au cedat locul altora. Sunt si in grupul de seminte libere, pot cere si acolo seminte, asa ca sunt de asemenea dispusa sa cedez locul. Inca un mic detaliu: pana sa reusesc sa imi declar domiciliul, cred ca am utilizat toate cele 3 adrese pe email pe care le am, pentru ca am primit ultimul mesaj pe toate trei. Poate ca situatii de genul acesta, similare, repetate, or fi afectat cifra ce reprezinta totalul comenzilor.
Sa auzim de bine, te urmarim, cu sau fara seminte.
Buna ziua si sa aveti spor in toate.
Multumim pentru darul frumos pe care l-am primit de la d-voastră de Moş Nicolae.
Din ceea ce stiti impartasind si altora e cel mai frumos cadou.
Buna ziua. Doresc sa particip in continuare la acest proiect!
Bună,
Reprezint un G.A.L. (Grup de Acţiune Locală) din judeţul Bistriţa Năsăud. Împreună cu câteva şcoli din judeţ şi cu Colegiul Tehnologic Agricol din Bistriţa am iniţiat acum 4 ani un proiect care se numeşte „Bucătăria deschisă”. Proiectul susţine menţinerea soiurilor autohtone de fructe şi legume fără alterarea lor genetică, precum şi valorificarea superioară a acestor produse prin activităţi colective în cadrul comunităţilor locale rurale. Ne propunem printre altele revigorarea zestrei autohtone cu alte soiuri româneşti.
Propunerea de a dezvolta un proiect împreună este interesantă pentru noi şi partenerii noştri. Dorim să monitorizăm această relaţie implicând câteva clase de elevi de la Colegiul Tehnologic Agricol Bistriţa.
Cu stimă
Buna ziua! Ionuţ, initiativa ta este laudabilă, si ar putea fi extinsa in viitor-partenerii tai sa cultive seminte si din alte sute de soiuri de plante, apoi sa compare produsele obtinute. Da, doresc sa ma implic in experimentul tau. Mentionez ca am studii in domeniul industriei alimentare.
Initiativa este mai mult decat laudabila. Eu sunt interesat doar de seminte de mosmon. Nu sunt adeptul pomilor altoiti si de aceea am plantat preponderent in livada pomi nealtoiti.Visul meu este sa plantez pomi pentru a perpetua speciile neaose. Daca este posibil te rog sa ma ai in vedere.
Multumesc
Draga Ionut,
Eu sunt abonata la mesajele tale de ani de zile si ti-am si trimis cateva atunci cand mi s-a parut ca ai spus ceva deosebit. Nu am experienta cu gradinaritul, pentru ca nu am avut niciodata o gradina sau posibilitatea de a invata asa ceva. Totusi, iubesc plantele, animalele si copiii, am din fiecare cate putin (o fetita de un an si 3 luni, o catelusa de 10 luni, o pisica de 15 ani, un cactus crescut dintr-un ciot de 2 cm gasit pe jos asta vara si un bonsai primit acum cativa ani de ziua mea). Toate vietatile din casa mea o duc bine si sunt ingrijite dupa standarde atat de inalte cat imi permit. Mai presus de toate, sunt fericite si sanatoase.
Asa cum iti explicam initial cand ti-am cerut semintele, vreau sa cresc un alun pentru fetita mea (nascuta in zodia alunului in zodicul arboricol) care sa aiba, cand va ajunge ea la maturitate, aceeasi varsta ca si ea. Poate e demodat, dar pe mine m-a atras intotdeauna principiul acela conform caruia orice om trebuie sa faca un copil, sa planteze un pom si sa scrie o carte inainte sa moara. Fiind inca foarte tanara, am toate sansele sa plusez cu cantitatea celor de mai sus 🙂
Referitor la ce ai scris tu in articol, pot sa iti recomand urmatoarele:
– cartea „Inferno” a lui Dan Brown, care vizeaza cresterea exponentiala nesustenabila a umanitatii
– filmul „What The Bleep Do We Know”, care are o secventa referitoare la schimbarile moleculare ale apei in functie de cuvintele rostite in preajma ei.
Cat despre ce spuneai referitor la samburii de ciresi adunati de copiii japonezi, dupa cum probabil stii (te vad foarteinteresat de cultura japoneza si se intampla ca eu sa fi studiat japoneza si cultura japoneza in facultate), ei sunt invatati inca de mici sa ofere atentie detaliilor intr-un stil iesit din comun, asa incat nimic sa nu le scape. Japonezii sunt la un nivel de rabdare si migala supraomenesc si trateaza proiectele pe care le au cu maxima seriozitate. Acest lucru vine dintr-un cod de onoare caruia se supun si care dateaza de mii de ani. Apropo de asta, Mononoke apare in Genji Monogatari, o carte scrisa la inceputul secolului XI, adica acum o mie (!!!) de ani. Ei pastreaza lucrurile astea in cultura moderna si este normal in Japonia sa stii despre asa ceva. Cate culturi fac la fel?
Acestea fiind spuse, sa stii ca vreau sa particip la orice studiu vrei tu, dar iti repet ca nu am deloc experienta cu activitatile astea, insa stiu sa citesc instructiuni si sa le urmez, pentru ca imi pasa de ce se intampla cu plantuta aia.
Spor la treaba! Astept vesti.
buna, si pe mine ma intereseaza cateva seminte (dupa parerea unora am prostul obicei sa pun orice samanta la incoltit si orice frunzulita/lastar de floare sa faca radacini) dar recunosc ca nu am teren prea mult si nici nu cunosc pe cineva care ar putea sa-mi altoiasca copaceii, de aceea nu tin neaparat sa primesc daca altcineva are sanse mai mari sa-i faca sa rodeasca, eu pur si simplu ma bucur sa vad ca ceva prinde viata. Si eu am pus acum cativa ani seminte de rodii si am avut cativa puieti, mi-am oprit unul si pe restul i-am dat, am auzit ca infloreste foarte frumos. Acum 20 ani am pus si un sambure de avocado la incoltit si acum am un copacel caruia viata in ghiveci i-a taiat elanul de crestere (din fericire pt casa mea). Acum cultiv (tot in ghiveci) ghimbir, cumparat de la supermarket (trebuie doar sa aveti grija, cand il cumparati, sa aiba muguri, ca sa poata sa incolteasca.
Buna seara.Nici nu stiu cum sa incep Va multumesc pentru emailul trimis ,in primul rand .Si in al doilea rand, da stiu despre ce vorbiti ,toate filmuletele,fizica cuantica si bineinteles celebrul om de stiinta Masaru Emoto.Bulgaria a luat exemplul lui si a inceput sa puna muzica clasica barajului de apa.Bethoven.Nu intentionez sa influentez natura cu absolut nimic .Ajutorul meu consta in a depune rame pentru a imbogati solul cu cat mai multi nutrienti naturalli.Se stie ca in anii ’70 exportam rame Poloniei pentru fertilizarea naturala a pamantului.Apa pe care o folosesc este tinuta in vase de argint 925 avand calitatea cea mai pura ,bineinteles cu un adaos mic de cupru si altele pentru a se putea modela sau purificata cu seminte de Moringa precum beneficiaza multe alte tari.Se stie si asta ca argintul este antibacterian si schimba moleculele apei.Notele muzicale , fizica cuantica. De altfel cum spune si Masaru.Mentionez ca apa aceasta supusa acestor procedee argint si muzica , atat copilul meu beneficiaza de ea cat si plantele pe care le am acasa.Asa as dori sa ajut cultura.Sare de Himalaya de altfel voi depune pe pamant netratata ,din locuri nepoluate cu cat mai multe elemente si asa mai departe.In tratarea contra daunatorilor am fost binecuvantati cu zeci de plante care ajuta rasadurile sau pomii si ii protejeaza ,fara a folosi absolut nimic chimic, de cand e lumea,doar trebuie sa le plantezi de jur imprejur , alaturi ,sau printincturi si altele..Da aveti dreptate si nici nu ma gandeam sa cultiv altfel decat traiesc eu si familia mea, lasand organismul sa faca ce stie mai bine. Da poate par un om nebun pentru unii,dar le-as pune si muzica si sa nu uitam iubirea.Pentru ca ele simt nu?Cum sunt ingrijite sau cat iti pasa de ele.De altfel ca tot ce este in aceasta lume.Pacat ca ne trebuie mai mult de 2 vieti sa intelegem cu adevarat.Insa suntem pe drumul ce bun.Accept provocarea si dupa cum a mai spus cineva mai sus daca sunt persoane care stiu mai bine ce sa faca decat mine si cu siguranta sunt, le voi lasa locul lor fara absolut nici o problema .Recunosc ca va fi prima oara cand voi face agricultura.Poate la anul veti avea mai multe seminte si pomi si vom fi printre cei care vor beneficia de ajutorul d-voastra..Va urez toate cele bune si continuati ceea ce faceti pentru ca si noi facem la fel.Pentru o lume mai buna.Numai bine.
Salut.
În primul rând, vreau și eu să te felicit pentru ceea ce faci și să-ți urez să continui ce ai început pentru că satisfacțiile sunt garantate.
Eu am terminat liceul Agro-Industrial din orașul Salonta, județul Bihor, la profilul veterinar, cel mai bun profil cotat la vremea lui dar am ajuns oarecum sa-mi pară rău că n-am ales un profil mai slab cotat, de agronomie sau de horticultură. Spun că ”oarecum” pentru ca medicina, chiar ”veterinară”, mi-a oferit informații suficiente pentru a-mi păstra starea de sănătate foarte bună până la această vârstă, de 40 de ani, pe care o am în prezent dar, pentru că am ajuns timpuri în care mâncarea din magazine este în mare parte otrăvită, pentru a ne păstra starea de sănătate, nu avem altă soluție decât aceea de a ne produce personal mâncarea.
Lucrez la oraș dar am o casă cu 5.000 mp teren într-un sat aflat la 20 km distanță unde mă duc săptămânal cel puțin o data, si-mi pregatesc retragerea acolo, pe cand o fi sa fie. Legumele de sezon mi le asigur de acolo. Am și câțiva pomi da-s cam îmbătrâniți și cam bolnavi, mai trag de ei cat mai pot și în paralel, vreau să sădesc alții.
Sunt pentru biodiversitate și chiar mă ”felicit” pentru că în cursul acestui an nu am tăiat un salcâm ce a crescut spontan și i-am curățat terenu împrejur câțiva metri, să poată crește liniștit și io să mă pot bucura de frumusețea lui… Cam atât, pe scurt.
Să auzim numai de bine
Buna ziua D-le Ionut. Sunt un mare iubitor al plantelor si pasiunea Dvs pt acest domeniu cat si initiativa intreprinsa, pt care va felicit, ma bucura mult si sunt dornic si dispus sa particip la acest studiu. Cu bine.
Buna dim….,
Frumoasa initiativa si folositoarea mai ales. As fi incantat sa iau parte la aceasta actiune si sa dau si eu la randul meu mai departe. In prezent si pe viitor nu ne-a mai ramas de facut, decat agricultura, zootehnie si turism, dar daca le vom face bine si cu dragoste mai ales, vom cladi ceva durabil, nefiind conditionati de nimeni. Multumesc si toate cele bune sa se adune!
Interesant articolul,ca de fiecare data la obiect.Incerc sa pastrez soiurile vechi autohtone,am de exemplu capsuni inainte de 89 adusi de la tara unde au fost lasati in paragina.Gustul si aroma nu se compara cu ce este pe piata.Am dat la prieteni care au cultivat si in camp si sunt foarte multumit.In acest an am primit un stup de albine si am facut 25 kg de miere.Acum ma preocupa si plantatul arborilor si arbustilor meliferi (salcam; tei;artar;pomi fructifeti).Am de gand sa maresc numarul de famili de albine,asa ca sa fie sanatate,ca vointa este.Vad ca lumea e preocupata mai mult de globalizare si inarmare,protectia mediului si abiodiversitatii sunt doar lozinci.Concernele transnationale isi vad linistiti de afacerile lor.Va trebui sa ne unim vocile si sa-i aducem „cu picioarele pe pamant”.Altfel nu e bine.Multumesc pentru oferta.Sa auzim de bine.
…Daca iti ramin seminte si petru mine … bine … daca nu…cu alta ocazie …
Sunt interesat in continuare. Confirm. Multumesc !
Buna tuturor !
As renunta la aceste seminte daca nu as sti ca ele vor fi o parte importanta a muncii copiilor mei. Ei le asteapta si vor sa le ingrijeasca singurei pentru ca din rodul lor sa poata darui mai departe.
Sa fiti iubiti si sa iubiti !
Buna seara. As dori sa reafirm dorinta de a primi seminte. Nu as putea spune nimic altceva in sprijinul acestei afirmatii decit ca acum am pervazele pline cu cutii si cutiute cu tot soiul de simburi pusi la incoltit 🙂 Multumesc
Buna seara Ionut si voua tuturor. Toate cele citite mai sus, mi-au produs o mare bucurie.N-am stat sa numar cati au renuntat in favoarea altora, insa m-a impresionat mai mult decat placut sa vad cati dintre noi ne gandim la ce lasam in urma noastra, cati vrem sa readucem la viata soiurile copilariei.Suntem constienti ca nu vom apuca sa resimtim gustul de altadata dar macar cei ce vor veni dupa noi il vor adora. Copiii de azi vor asista la plantarea noilor seminte si mai tarziu vor fi beneficiarii unor fructe de care nici macar n-au auzit. Evident ca m-as bucura sa vad in curtea mea crescand oricare dintre semintele ofertate insa, faptul ca acestea vor da roade in gradina oricui pe pamantul nostru,ma face sa cedez ( nu usor),dar citind ce ati scris fiecare dintre voi este ca si cum romanii mei gandesc si simt sa imparta sanatate.Stiu ca vom tine strans si ca va veni iar timpul sa impartim intr-o zi, intr-un anotimp.Plantatul porneste de la o intentie, iar daca aceasta este una in bine, informatia pe care o preia planta,o va face sa creasca si sa rodeasca in pamantul cu care ea s-a obisnuit de sute de ani .Oricare dintre noi care va primi seminte , sa le sadeasca cu iubire , iar noi ceilalti, ne vom ruga sa creasca intr-un rod care sa poata la randu-i sa fie impartit.Sa va fie cu spor si sa ne auzim la anul .
Buna,
in vara fiica mea termina universitatea de agronomie si m/am gindit ca aceste seminte de la tine ar fi inceputul perfect pentru o …aventura alaturi de ea-:))
am inceput deja cu legume si citiva meri si pruni ceea ce i-a uimit teribil pe parintii mei,avind in vedere ca,pina acum,nu am aratat nici un interes pt …munca pamintului-:)
dar dupa citiva ani in germania,unde nu gasesti nici o fructa sau o leguma care sa aiba gust,dupa ce am vazut cum se cultiva…industrial totul,am inteles cit de important este sa punem putin pe ….google la munca si sa incepem sa ne documentam si sa aplicam. cred ca oricine se hotaraste sa isi creasca singur hrana,va trai sentimentul de libertate si bucurie.
sint convinsa ca la toamna viitoare,vom fi si mai multi …gradinari.
multumesc inca o data pt initiativa ta si pt sfaturile practice pe care le citesc aici
–
Salut Ionut.
Este minunat ceea ce vrei sa faci .
Daca in studiul tau ai nevoie de un sol lutos , alcalin si deficitar cu umiditatea , precum si de o zona in care vantul bate doar de doua ori pe an ( 6 luni de la N-S si 6 luni de la S-N) ai toata disponibilitatea mea .
Succes si sa auzim numai de bine
Buna seara,
M-as bucura sa ma numar si eu printre cele 100 de persoane care participa la experiment. Sunt de acord cu proiectul si conditiile tale.
Va rog foarte mult daca puteti sa-mi faceti rost de cateva nuci din soiurile care v-am rugat in formularul de comanda pe care vi l-am trimis.
Cu stima
Buna sa va fie inima! Sustin si incerc sa educ in directia asta si tineretul. Este imperioasa schimbarea mentalitatii distructive a societatii.
Toate cele bune!
In povestile citite pe cand eram mic se povestea foarte des de codri nesfarsiti de paduri dese in care te puteai pierde, din pozele vechi se pot vedea inca paduri imense care mai apoi au fost defrisate si inlocuite cu locuinte, magazine si alte constructii. Prin deducere ne putem da seama in ce directie ne indreptam, ce o sa mai produca oxigen si ce o sa mai adaposteasca animalele salbatice? Multi copii au pierdut legatura cu natura nici macar nu cunosc cum se produc fructele sau legumele. Eu am cumparat 1/2 ha pamant si imi doresc sa plantez pomi din care sa degust bunatatile naturii. Sper ca satisfactia sa fie pe masura; sanatos sa fiu si sa ma ajute Dumnezeu. Le doresc tuturor spor la munca si initiativa precum dl. Ionut. Sa aiba sanatate si putere de munca. Toate cele bune!
Buna Ionut.
Te felicit pentru initiativa si pentru articol. Ma bucur ca ai primit atat de multe cereri pentru a trimite seminte. Asta inseamna ca intoarcerea noastra la natura este evidenta. Eu personal sunt cam incepatoare in ale pomiculturii, am invatat din mers multe lucruri, dar m-am si straduit, cu toate ca timpul meu pentru gradinarit a fost limitat. Ingrijesc pomii care ii am ,peste 150,si arbustii,si florile, cu toate ca nu este o munca chiar usoara. Mi-as dori sa ma implic in proiectul tau pentru ca imi place idea si daruirea ta. Esti un bun exemplu de urmat .Daca nu va ajunge un pachet si la mine anul acesta ,il voi astepta anul viitor. Oricum eu iti voi trimite la vara samburi de la ciresul absolut natural al bunicului meu valcean.
Iti doresc mult success in munca ta.
Felicitari !
Extrem de interesant !
Sunt profesor de matematica, dar m-ai pus serios pe ganduri cu functia exponentiala.
Noua abordare ne poate schimba … radical viziunea si intelegerea.
Cu siguranta voi participa activ la experiment si la studiu.
M-am mutat la tara acum 7 ani si am la indemana posibilitati necesare.
Vreau si eu sa facem asta.
Experimentul de a compara fructele mi se pare foarte important. S-ar putea sa avem surprize .
Accept conditiile si astept cu mare interes semintele, informatiile si eventuale instructiuni.
Succes !
Salut, Ionut.
Am intarziat un pic cu raspunsul pentru ca m-am bucurat de o bucata de vreme de lipsa activitatilor online.
La obiect: faptul ca cererea a depasit oferta ta era oarecum de asteptat, nu-i asa? :D.
In esenta, eu pot sa mai astept, intrucat ceea ce ma interesa cel mai tare din lista de seminte oferite de tine erau castanele comestibile din zona voastra. Daca gasesti o modalitate de a-mi trimite doar cateva castane comestibile, ti-as ramane indatorat.
Cat despre viziunea privind plantarea de pomi si intreaga poveste ilustrata de tine foarte bine in acest articol, iti impartasesc pe deplin opiniile, mai ales cele legate de soiurile heirloom si ideea variatiei naturale (adica fara altoire). De aceea, o sa imi permit sa te mai rog si alta data sa imi mai trimiti si alte soiuri, daca crezi ca nu abuzez de bunavointa ta. De asemenea, ma ofer sa iti trimit la randul meu, daca te intereseaza, niste samburi. In momentul de fata as avea de dat samburi de mar din soiul „pătul ardelenesc”, nealtoit (am un astfel de pom in curte, foarte batran si care trage sa moara si m-am apucat sa recuperez seminte din putinele mere pe care le mai face, dar care sunt pur si simplu grozave ca aroma, desi groaznice ca aspect comercial. Si mai am fructe de sălcioară, nuci dintr-un nuc si mai batran decat marul, dintr-un soi cu nuci relativ mici si incuiate, dar extrem de aromate si voi avea anul viitor samburi de piersici dintr-o ”livada” naturala, piersicii au crescut singuri si neingrijiti in marginea satului si au o savoare nemaipomenita, vecinii ii folosesc pentru tuica … deh, fiecare cu ”pasarelele” lui.
Mult spor!
Buna ziua!….da doresc in continuare sa primesc acele seminte.Este usor sa cumperi seminte si sa le plantezi dar este mai greu sa iti iei un angajament…sau cel putin asta inteleg eu prin primirea acestor seminte. Ideea in sine ma motiveaza sa demonstrez ca vreau si pot sa fac parte din acest studiu al biodiversitatii. Eu mi-am propus de ceva vreme sa „populez” o bucata de pamant din zona Baraganului, cu puieti sau diverse seminte si chiar am inceput, insa prin aceasta actiune as avea poate si o satisfactie dubla pentru ca prin asta am putea noi toti demonstra ca daca am avea un pic de ajutor si din exterior in cadrul unor campanii, cum am putea sa consideram si aceasta oprtunitate, atunci am realiza lucruri extraordinare….IMPREUNA. Chiar daca nu voi primi semintele o sa ma ambitionez sa intru in acest studiu poate alta data, dar cu ceva din tarlaua mea :)…..ce pot sa spun munca in echipa imi place mai mult :). Va multumesc pentru oportunitate!
Ideea de a urmari dezvoltarea semintelor care vor ajunge in diverse colturi ale tarii ma incanta. Sunt dispusa sa intru in acest proiect de studiu si sa impart la randul meu seminte catre alte persoane. Doresc sa intru in posesia semintelor pentru a le planta o parte la scoala unde lucrez si o parte in curtea bunicii din judetul Teleorman.
Felicitari Ionut pentru idee si tuturor celor care vor sa se implice in acest proiect.M-as bucura sa fac si eu parte din el.Eu sunt absolvent al facultatii de Silvicultura si sunt foarte pasionat de pomicultura;in anul 2004 m-am mutat in Craiova,cu jobul,iar din 2005 imi petrec toate concediile si multe week-enduri la „casuta din povesti”-asa o numim noi,cei din familie(sotia si cei trei copii)-care se afla la 50km de Craiova,aproape de Dunare.Pe linga casuta,mai avem si 3000m de teren,mare parte fiind acoperit cu vie si pomi(corcodusi,pruni,visini,nuci,arbusti,tei,salcami),iar din 2007 am” completat” gradina cu 20 pruni,10 visini,4 meri,2 peri si 2 smochini,din care s-au prins circa 90%.Mi-as dori sa mai fac rost de castani,aluni,goji(seminte sau puieti),ca sa facem si o gradina „de poveste” in care sa merg peste ani cu copiii si nepotii…
Ar fi frumos sa facem si schimb de poze cu pomisorii nostri.Va doresc mult succes tuturor si sper sa contribuim si noi cu ceva la campania de reimpadurire a Romaniei,la care eu visez de mai multa vreme…
Un salut tuturor!
Alegerea va fi dificila. La obiect,eu nu am facut pana acum asa ceva.Doar am plantat si crescut puiet.
Dar…pot si stiu sa invat.
Nici o problema daca ramane pt data viitoare.
Seminte de coarne pot sa ofer si eu la anul,am un corn extrem de batran cca 150 ani,este superb.
Si mar ionatan,asta anul acesta.
Catina,pt cine doreste.
Succes tuturor! Felicitari domnului Parausanu!
Cam tarziu am vazut acest anunt care este o idee de mare avengura,si chear nu ma asteptam la asa cena,dupa ce am reusit sa parcurg materialele puse la dispozitie am reusit si eu sa inteleg de ce este necesara rabdarea in viata;pentru a putea descoperi noi taine pe care Dumnezeu lea infiripat in fiecare coltisor al lumi,dar mai ales in cele ‘vii’ care prin rabdare si timp indelungat reusesc sa ne arata roadele acesteia.De aceea cred ca veti avea success fiindca ati avut o initiative remarcabila,Va felicit !!
Felicitari pentru initiativa, e bine ca mai exista oameni preocupati si de acest domeniu. Deocamdata am sa renunt la seminte in favoarea altcuiva, care se pricepe poate mai bine, dar nu renunt definitiv, cand se va putea, as dori sa le primesc totusi. Multumesc mult si iti doresc sa ai sarbatori fericite langa cei dragi!
Buna Ionut !
Felicitari pentru aceasta initiativa. Ma bucur mult sa vad ca mai exista oameni dornici sa faca orice pentru visul lor. Sunt o absolventa a facultatii de ecologie si protectia mediului si imi doresc mult sa invat cat mai multe din domeniul pomiculturii . Zona in care locuiesc are o clima blanda si un sol fertil propice pomilor fructiferi. Imi doresc mult sa particip la acest studiu si odata cu timpul sa impartasesc din experienta acumulata si din semintele obtinute. In cazul in care nu voi fi selectata pentru acest studiu vreau totusi sa iti multumesc pentru aceasta propunere.
Succes in continuare.
Eu locuiesc in Ilfov unde inainte de 89 era plin de culturi agricole,livezi,soia,etc acum oamenii cultiva in curtile lor,gazon si beton.As dori sa primesc seminte,daca se poate.Felicitari pt proiect,insa cred ca ar trebui sa ne constituim intr-o asociatie si sa cerem fonduri.
Subscriu la ideea Florinei. Ar trebui infiintata o asociatie a tuturor celor ce doresc sa refaca culturile de altadata, sa faca schimb de experiente, material genetic, informatie in general dar si ajutor de orice natura. Avem nevoie mare de alimentatie naturala, pe care n=o putem astepta din alte parti. Nu ne va ajuta nimeni daca nu ne ajutam singuri sau intre noi. E important sa ne asiguram sanatatea si vigoarea nu numai a viitoarelor culturi dar si a urmasilor nostri, a copiilor si nepotilor nostri prin alimentatie cat ami naturala.
Exista o astfel de asociatie, se numeste Ecoruralis. http://www.ecoruralis.ro
Am primit semintele !!! Sunt foarte bucuroasa si-ti multumesc mult Ionut pentru generozitate,pentru efort si pentru cheltuiala ! Am sa ma documentez si o sa trec la treaba .
Iti multumesc inca odata si va doresc tuturor sarbatori ca-n povesti!
Felicitari pentru aceasta initiativa, felicitari si celor care se implica cu mare responsabilitate la continuarea ei.
Sunt ferm convinsa ca aceste seminte vor da roade minunate in gradinile celor care le vor primi si sper sa beneficiez si eu de ele la urmatoarea data, cand le voi putea sadi in propria mea gradina (deocamdata sunt in cautarea acestui colt de viitor rai).
La materialele puse la dispozitie de prietenul nostru Ionut P. as mai adauga unul care pe mine m-a facut sa inteleg ca OMUL este CREATOR al lumii vii si ca atunci cand face acest lucru CONSTIENT bucuria creatiei nu mai cunoaste margini.
Le doresc mult succes tuturor celor care vor sa sadeasca o gradina rodnica si sper sa ma numar si eu printre ei cat mai curand.
AM PRIMIT SEMINTELE ! MULTUMESC DOMNULE IONUT PARAUSANU ! SURPRIZA PENTRU MINE ESTE DESTUL DE MARE PENTRU CA SEMINTELE DIN PLICULETELE DE PLASTIC NU STIU CE SUNT.
PROMIT SA TINEM LEGATURA SI SA SPUN CUM AU EVOLUAT ”CULTURILE”.
Azi am primit semintele. Nu stiti cata bucurie mi-ati adus!Sunt atat de fericita si ca m-ati ales dar si ca voi face o actiune in armonie cu natura. Va multumesc din suflet!
Am primit seminţele! Mulţumim din inimă!
Confirm si eu pachetelul, cu multumirile de rigoare.
Confirm ca abia astept sa plantez minunile de care mi-ati spus.
Îmi doresc să particip la acest studiu si pe viitor sa daruiesc și eu din semințele pe care le voi obține.
Detin o mica livada cu fructe de buna calitate.
Felicitări pentru tot ce faceți!
AU IESIT POMISORII PE CARE I-ATI PLANTAT DIN SEMINTE?????
Da!
Bucurie mare sa aflu ca sunt oameni pe care-i intereseaza natura si ce se afla in spatele ei. Imi diversific si recreez gradina. Intentionez sa experimentez ceea ce este sugerat mai sus. Totusi, indraznesc sa aduc o mica/mare completare, care poate ajuta la intelegerea faptului ca nimic nu se termina si totul evolueaza
https://www.youtube.com/watch?v=PqRVJYBrMwA
Continuarea de mai sus
https://www.youtube.com/watch?v=bbJ8dp4zK7A