Am scris în postul anterior cum am pregătit semințele și sâmburii pentru stratificare prin înmuierea lor în apă calda timp de 2-3 zile. La finalul acestei perioade, semințele sunt gata pentru stratificare, o etapa absolut necesară pentru foarte multe specii de pomi, ale caror seminte nu germinează dacă nu au trecut printr-o perioada de transformari cimice, similare celor care au loc în natură, sub zapadă, pe parcursul iernii.

După ce le-am ținut în apă caldă câteva zile, am observat două-trei lucruri care merită notate. Semințele de gutui au eliberat o substanță gelationasă despre care am aflat mai târziu, căutând pe net, că este de fapt pectină. Gospodinele care fac peltea din cotoarele și cojile de gutui știu mai bine. Dacă doriți, o puteți păstra și folosi pentru diverse tratamente naturiste. Eu am spalat-o ca sa poată respira semințele.

„Gutuile conțin pectină, o fibră solubilă nedigerabilă, care stabilizează și mentine activitatea tractului intestinal și a florei bacteriene. Pectina funcționeaza ca un puternic antioxidant, micșorand nivelul de colesterol din circuitul sangvin, și inhibând absorbția de grasimi în corp.”

Pectină eliberată de semințele de gutui

Pectină eliberată de semințele de gutui

Nucile, după ce au fost ținute în apă caldă, au slăbit sudura între cele doua jumatați de coaja atât de mult încat puteau fi dezlipite cu mana apasând ușor pe lateralul lor. Se aude un „poc” atunci când jumatățile se desfac. Totuși, le-am lăsat nedesfăcute.

Nuci pregatite pentru stratificare

Nuci pregatite pentru stratificare

Pentru stratificarea semințelor, pe cele mai mici, care nu ocupă mult spațiu, le-am ținut în firigider. Am măsurat și temperatura, pentru orice eventualitate. Cu termostatul frigiderului setat pe nivelul minim de răcire, temperatura este de 3-4 grade Celsius, exact de cât este nevoie pentru ca semințele să germineze. Pe lângă temperatură, e important ca umiditatea sa fie corespunzatoare și să nu se piardă în timp. Semințele vor sta la stratificare cel puțin o luna de zile.

Pentru crearea condițiilor optime am pus semințele de pere și gutui în caserole care se închid ermetic, între două prosoape de hârtie umezite în apă și apoi stoarse, astfel încât să nu curgă apa din ele sau să se facă baltoacă de apa în caserolă. Semințele respiră și ele.

Semințe de gutui și de pere puse la stratificat

Semințe de pere și de gutui puse la stratificat

Sâmburii de caise și de migdale, fiind mai mari, i-am pus în nisip, în același tip de caserolă. La fel și semințele de mere, fiind mai multe, le-am pus la stratificat în nisip, pe mai multe straturi. Ca să vă asigurați că umiditatea nisipului este potrivită, luați un pumn de nisip în mână, strângeți-l și apoi eliberați-l. Dacă nisipul ramâne grupat în forma dată de strânsura pumnului, atunci e totul OK. Nu trebuie să fie nici prea ud încât să inunde semințele din partea de jos a vasului, dar nici uscat.

Germinarea sîmburilor de caise și a semințelor de mere

Germinarea sâmburilor de caise și a semințelor de mere

Înca ceva. Ca sa fiu consecvent cu ceea ce am citit și eu, la rândul meu, pe net, vorbim despre nisip de râu, care trebuie spălat înainte de utilizare. L-au spălat apele râului, corect, dar cred că cei care recomandă să fie spalat înainte o fac, printre altele, și pentru a se asigura că granulația nisipului este suficient de mare încât semințele pot să respire. Spălătura elimină particulele fine de nisip.

Sâmburi de caise și migdale puse la stratificat în nisip

Sâmburi de caise și migdale puse la stratificat în nisip

În imaginea anterioară, sâmburii de caise sunt cei mai deschisi la culoare, ceilalți, mai inchiși, sunt de migdale. Am pus semințele în două straturi suprapuse, cu nisip între ele, cu straturi mai groase de nisip jos și sus.

Am spart samburii și am pus la stratificat doar miezul lor pentru ca sunt ceva mai vechi și s-ar putea să nu aibă forța să spargă învelișul dur. Am folosit pentru asta o menghină. Strânși din lateral, sâmburii plesnesc imediat. Cu ciocanul aș fi riscat să deteriorez miezul sâmburilor.

Alunele le-am spart și pe ele folosind tot menghina, dar acum, dacă mă gândesc mai bine, cred că le-am expus mai mult decât trebuia mucegaiului și altor dăunatori.

Alune sparte, pregătite pentru stratificare

Alune sparte, pregătite pentru stratificare

Un alt soi de nuci, mai mici și mai multe decat cele din imaginea anterioara, le-am pus la stratificat în nisip. Pentru că am două beciuri, am zis să încerc să văd unde o duc mai bine. Într-unul din ele temperatura este cu câteva grade mai ridicată, fiind situat sub o camera încalzită iarna.

Nuci puse la stratificat în nisip

Nuci puse la stratificat în nisip

Acum le acoperim cu un alt strat de nisip și așteptam să încolțească. Dupa 4-5 saptamani ar trebui sa apara primii colti.