După șapte luni de odihnă în nisipul umed, la începutul lunii februarie au început să crape primii sâmburi de vișine, exact cum erau programate,

Sâmburi de vișine

Sâmburi de vișine

Am mers pe repede înainte cu construcția solarului pentru că așa devreme primăvara nu aș fi putut pune semințele încolțite direct în pământ. Mi-am făcut planul să le plantez în tăvi alveolare și abia apoi să plantez răsadul în câmp, ca să am o cultură uniformă, fără lipsuri mari.

Solar

Solar

Pe 22 februarie am terminat construcția solarului, timp în care o parte din sâmburi încolțiseră prea tare, alții nici nu începuseră. Ideal ar fi ca, la plantare, colțișorii sa nu aibă mai mult de 3-4 mm.

Sâmburi de vișine

Sâmburi de vișine

Am vărsat sâmburii pe o sită și am spălat nisipul cu apă. Dacă cerneam nisipul astă toamnă, când am pus sâmburii la stratificat, acum mi-ar fi fost mai ușor, n-ar fi fost nevoie să îi aleg de printre pietricele.

Sâmburi de vișine

Sâmburi de vișine

Pe 1 martie au răsărit primii vișini, iar pe 14 aprilie arătau cam așa:

Vișini

Vișini

N-au răsărit toți sâmburii. Am avut tavi alveolare din care nu a răsărit nici măcar un sâmbure. Cred că s-au oprit din germinare odată ce i-am mutat în solar. Am avut probleme și cu pământul, care nu a avut drenaj bun. Ori lua prea multă apă, ori nu lua deloc. Poate nici temperatura nu a fost favorabilă. În cele din urmă m-am împăcat cu situația, am mutat pomii în 5 tăvi și le-am refolosit pe celelalte pentru mere, care tocmai începuseră să încolțească.

Vișin

Vișin