Semințele de gutui au încolțit aproape la două luni de la stratificare. Le-am ținut în frigider și acolo au avut parte la un moment dat și de temperaturi mai joase, spre înghet, din greșeală, dar văd că au rezistat și au încolțit aproape toate. Le-am pus în pământ pe 8 martie și au început să […]
După șapte luni de odihnă în nisipul umed, la începutul lunii februarie au început să crape primii sâmburi de vișine, exact cum erau programate, Am mers pe repede înainte cu construcția solarului pentru că așa devreme primăvara nu aș fi putut pune semințele încolțite direct în pământ. Mi-am făcut planul să le plantez în tăvi alveolare și […]
Am primit astă-primavară un telefon surpriză de la doamna Mihaela Udrescu/Fundația Visul Luanei, întrebându-mă dacă sunt interesat sa cultiv salcie energetică. Zilele următoare am primit prin curier, gratuit, un colet cu butași de salcie energetică. Am aflat ulterior ca provin dintr-o ferma specializata din Dolj, care deține o pepiniera de salcie energetică de 40 de hectare. Butașii […]
Am fost astăzi în vizită pe la pomii puși astă toamnă, cu gândul să verific dacă a funcționat protecția anti iepuri, cu var și balegă de vacă. Nu am găsit niciunul ros, dar am avut neplăcuta surpriză să văd că aproximativ 30 de pomi au fost furați. Smulși din rădăcini, pur și simplu. S-au văzut și urmele […]
Am avut o mică întâmplare cu semințele de mere, pe care le țin la frigider, în compartimentul pentru legume. De obicei, temperatura acolo este undeva între 0 și 5 grade Celsius, dar este totuși influențată puțin și de temperatura de afară. Am avut un termometru în frigider și am verificat temperatura, era peste șapte și […]
Anul acesta pun din nou semințe la stratificat, că așa se nasc tradițiile, dar schimb puțin procedura ca să nu mai am surpriza să nu-mi răsară. Acum doi ani am pus cu succes semințele la stratificat pe 6 februarie – țin minte data pentru că este ziua Roșiei Montane – și le-am pus în pământ pe 20 martie, direct […]
Câteva notițe despre altoirea pomilor fructiferi extrase astă vară din câteva cărți de pomicultură. Recoltarea altoilor se face de pe pomi maturi, pe rod, nu din pomi tineri sau aflați în declin. La recoltarea ramurilor altoi, curațirea de frunze se face imediat pentru a evita pierderea sevei prin transpirație. Lungimea pețiolului rămas pe ramura altoi […]
Câteva notițe despre producerea portaltoilor generativi extrase astă vară din câteva cărți de pomicultură. Semințele de mere și pere se extrag după ce merele au fost ținute la umbră timp de 10-12 zile în strat de 40-50 cm, având atenție să nu fermenteze. În acest timp ele își definitivează coacerea. Apoi merele și perele sunt […]
Mi-am luat în serios vocația de văcar vara aceasta și tot plimbând vacile din poiană în poiană, am găsit mai mulți meri și peri padureți buni pentru portaltoi. Am găsit și puieți buni de altoit, așa ca am luat briceagul de altoit cu mine. Un strabunic avea obiceiul ăsta, să altoiasca pomi pe marginea drumului. Spunea că dacă oamenii […]
Oamenii gospodari își fac iarna car și vara sanie, iar pomicultorii începatori, așa cum sunt eu, caută soluții pentru valorificarea fructelor cu mult timp înainte de prima recoltă. Așa m-am gândit, încă de la plantarea pomilor, că ar fi cazul să îmi croiesc, în timp, o linie de procesare a fructelor adaptată nevoilor și bugetului. Motivația stă […]
M-am întors să locuiesc la țară acum doi ani, după 4 ani petrecuți în Sibiu și apoi alți 10 ani în București, perioade care au corespuns studiilor liceale și universitare. Am avut multe motive să mă retrag la țară, dar cel care m-a entuziasmat cel mai mult și a făcut mai ușoară tranziția, a fost intenția de a mă ocupa […]
Anul acesta am fost nevoit să protejez puieții de piersic încă de pe 16 octombrie. Le-am făcut o vizită cu câteva zile înainte și am observat că le-au prins iepurii gustul. Decojisera de jur împrejur vreo 6-7 puieți. În ziua în care m-am dus să îi spoiesc am găsit un iepure chiar langă ei. A sărit din […]
Spre deosebire de marea majoritate a semințelor legumelor pe care le cultivăm la ora actuală în Romania, semințele pomilor fructiferi au nevoie de o perioada de maturare, denumită și perioadă de stratificare, pentru a fi capabile să germineze în primavară. În această perioadă, semințele sunt ținute într-un mediu umed și rece (0-5 grade Celsius, în […]
Aseară, pe răcoare, am început să altoiesc merii, gândindu-mă că o să mă mișc mai greoi la început și nu vroiam să las timp sevei să se evapore în urma tăierilor, dar a mers destul repede. Am facut jumătate din ei, iar azidimineață am continuat cu restul. Am luat altoi din 3-4 meri puși de tata […]
Am aflat de la Iosif Terec o metodă simplă de a testa PH-ul solului. Nu este foarte exactă, fiind vorba de o determinare ochiometrică, dar poate să-ți ofere o primă impresie despre aciditatea solului. Metoda presupune utilizarea oțetului ca acid și a bicarbonatului de sodiu ca bază, în reacția cu solul. Dacă solul este acid, va […]
Am primit vești și poze de la Relu. Vroia să se apuce de altoit nucii, dar altoii au mugurii prea mici ca să folosească metoda de altoire de vară, despre care spune că nici nu are un succes foarte mare. Altoirea rămâne pentru la iarnă, când sper că o să ne trimită din nou poze și […]
Cu ceva timp în urmă stăteam de vorbă pe Facebook cu Iosif Terec, un alt pasionat de pomicultură, și nu înțelegeam cum poate avea atâtea preocupări interesante și în același timp să facă școala militară, facultate și masterat în inginerie mecanică, să lucreze pe tir, paramedic, să călătorească și să mai aibă timp să-și facă […]
Sezonul cireșelor și al vișinelor aproape s-a încheiat. Am reușit, cât de cât, sa strâng cireșe și sâmburii lor de prin livezile din sat, dar nu neapărat și diversitatea de soiuri pe care mi-aș fi dorit-o. Mai departe, ca să strâng sâmburii de piersici și caise de care am nevoie, cred că o să-mi fie […]