Oamenii gospodari își fac iarna car și vara sanie, iar pomicultorii începatori, așa cum sunt eu, caută soluții pentru valorificarea fructelor cu mult timp înainte de prima recoltă. Așa m-am gândit, încă de la plantarea pomilor, că ar fi cazul să îmi croiesc, în timp, o linie de procesare a fructelor adaptată nevoilor și bugetului. Motivația stă […]
M-am întors să locuiesc la țară acum doi ani, după 4 ani petrecuți în Sibiu și apoi alți 10 ani în București, perioade care au corespuns studiilor liceale și universitare. Am avut multe motive să mă retrag la țară, dar cel care m-a entuziasmat cel mai mult și a făcut mai ușoară tranziția, a fost intenția de a mă ocupa […]
Anul acesta am fost nevoit să protejez puieții de piersic încă de pe 16 octombrie. Le-am făcut o vizită cu câteva zile înainte și am observat că le-au prins iepurii gustul. Decojisera de jur împrejur vreo 6-7 puieți. În ziua în care m-am dus să îi spoiesc am găsit un iepure chiar langă ei. A sărit din […]
Spre deosebire de marea majoritate a semințelor legumelor pe care le cultivăm la ora actuală în Romania, semințele pomilor fructiferi au nevoie de o perioada de maturare, denumită și perioadă de stratificare, pentru a fi capabile să germineze în primavară. În această perioadă, semințele sunt ținute într-un mediu umed și rece (0-5 grade Celsius, în […]
Aseară, pe răcoare, am început să altoiesc merii, gândindu-mă că o să mă mișc mai greoi la început și nu vroiam să las timp sevei să se evapore în urma tăierilor, dar a mers destul repede. Am facut jumătate din ei, iar azidimineață am continuat cu restul. Am luat altoi din 3-4 meri puși de tata […]
Am aflat de la Iosif Terec o metodă simplă de a testa PH-ul solului. Nu este foarte exactă, fiind vorba de o determinare ochiometrică, dar poate să-ți ofere o primă impresie despre aciditatea solului. Metoda presupune utilizarea oțetului ca acid și a bicarbonatului de sodiu ca bază, în reacția cu solul. Dacă solul este acid, va […]
Am primit vești și poze de la Relu. Vroia să se apuce de altoit nucii, dar altoii au mugurii prea mici ca să folosească metoda de altoire de vară, despre care spune că nici nu are un succes foarte mare. Altoirea rămâne pentru la iarnă, când sper că o să ne trimită din nou poze și […]
Cu ceva timp în urmă stăteam de vorbă pe Facebook cu Iosif Terec, un alt pasionat de pomicultură, și nu înțelegeam cum poate avea atâtea preocupări interesante și în același timp să facă școala militară, facultate și masterat în inginerie mecanică, să lucreze pe tir, paramedic, să călătorească și să mai aibă timp să-și facă […]
Sezonul cireșelor și al vișinelor aproape s-a încheiat. Am reușit, cât de cât, sa strâng cireșe și sâmburii lor de prin livezile din sat, dar nu neapărat și diversitatea de soiuri pe care mi-aș fi dorit-o. Mai departe, ca să strâng sâmburii de piersici și caise de care am nevoie, cred că o să-mi fie […]
Într-una din saptămânile trecute a apărut un articol în revista Formula AS care face un rezumat al primelor postări de aici, de pe scoaladepuieti.ro, în care vă invitam să creșteți puieți din semințele fructelor pe care le mancați. Multumesc domnului Ion Longin Popescu pentru promovare. Iată ce spune: „Ideea mi se pare admirabilă: imaginaţi-vă că […]
Săptămâna trecută am fost la un curs de agricultură ecologică pentru „operator în ferme ecologice mixte„, singurul de acest fel acreditat și recunoscut de Autoritatea Naționala pentru Calificari. L-am promovat și eu nițel pe EcoMagazin, drept pentru care organizatorii m-au invitat să particip la curs gratuit. Peste câteva săptămâni, după examen, voi avea și o diplomă […]
Am fost ieri cu tatăl meu într-o mica plimbare până la o poiană căreia noi îi spunem „la Iepuran”. El mai mult ca să vadă în ce stare e fânul pentru cosit, eu mai mult ca să fac poze și să vă arăt unde am de gând să plantez puieții, când s-or face puțin mai […]
Relu Vișan munceste ca electrician în Belgia, unde locuiește în prezent împreună cu familia. Cu toate acestea, pare să aibă mai multă grijă de plaiurile natale decât conaționalii lui. Plecat fiind, a reușit să înființeze in România o livadă de nuci și una de meri prin intermediul contactelor pe care le mai are in țară. […]
Nu am apelat la o pepinieră autorizată ca să fac rost de sâmburi de portaltoi, sau de puieți, pentru ca vreau să fac lucrurile altfel. Vreau să am parte de surprize, fie ele plăcute sau neplăcute. Am luat dealurile la pas și am găsit, chiar dacă nu era deloc aproape de unde locuiesc, un cireș […]
Am spus în primele articole ceva despre biodiversitate și despre cum cred eu că ar trebui să avem grija de soiurile de pomi mai puțin întâlnite. Asta nu înseamnă că ar trebui să înființăm livezi întregi din soiuri neproductive, neglijate de pomicultori și apreciate doar de păsările cerului, dar cred că un soi nou în […]
Când am luat decizia de a înființa o mică pepinieră de pomi fructiferi, iarna trecută, mi-am dat seama că nu am semințele și sâmburii pe care mi-i doream să îi plantez. Așa că, dacă vreți să luați o decizie similară, e bine să o luați acum. Cireșele s-au copt deja. Daca relația voastră cu pomicultura […]
Hărnicie mare astăzi, la mâncat! Am și dovada, un castron plin cu sâmburi de cireșe, din care urmează să crească, începând de anul viitor, o livadă de cireși. Le-am cules dintr-un cireș din gradina bunicilor, cel mai pădureț dintre ei, dar și cel mai viguros, fără vârfete uscate. N-au nimic special cireșele pe care le […]
A trecut o lună de la ultimul update și mi-am zis că e cazul să pun câteva poze cu pomișorii, care au crescut mari și frumoși. Aș avea și vreo două observații, dar mai întâi să ne bucurăm de imagini: Pe de-a intregul, am „școlarizat” 570 de puieti, dintre care 380 de puieți pe bucata […]