Am aflat de la Iosif Terec o metodă simplă de a testa PH-ul solului. Nu este foarte exactă, fiind vorba de o determinare ochiometrică, dar poate să-ți ofere o primă impresie despre aciditatea solului.
Metoda presupune utilizarea oțetului ca acid și a bicarbonatului de sodiu ca bază, în reacția cu solul. Dacă solul este acid, va reacționa cu baza (bicarbonat de sodiu), iar dacă este bazic, va reacționa cu acidul (oțetul). Intensitatea reacției, confirmată sau nu de prezența bulelor de aer sau a sfârâitului, vă poate spune cât de acid sau bazic este solul.
Tot ochiometric mai puteți aprecierea și conținutul de humus din sol, în funcție de culoarea solului:
Sol de culoare cenușiu deschis până la gălbui murdar | Conținut sarac în humus(<2%) |
Sol de culoare brun-cenușie până la brun | Conținut moderat în humus(2-5%) |
Sol de culoare cenușie-negricioasă până la brun închis | Conținut bogat în humus(5-7%) |
Sol de culoare brun-negricioasă până la negru | Conținut foarte bogat în humus(>7%) |
Mai este o metodă orientativă de determinare a caracteristicilor solului, prin recunoasterea speciilor dominate de plante existente în zona respectivă, dar dacă vreți o analiză pedologică completă, care vă poate spune foarte multe lucruri despre solul pe care doriți să cultivați plante, există o rețea națională de Oficii de Studii Pedologice si Agrochimice (OSPA) la care puteți apela, probabil și multe alte laboratoare private.
ce fel de sol e bun pentru cires?
dar pentru mar?
cum se poate imbunatati calitatea solului?
multumesc!
Faptul ca exista o reactie vizibila a solului umezit cand turnam otet denota mai degraba ca avem de a face cu un sol calcaros.
Problema este ca tratarea solurilor calcaroase este mult mai dificila decat tratarea unor soluri alcaline datorate altor cauze.
Solurile calcaroase sunt valorificate foarte bine de migdal, din cate am inteles.