Prin ce peripeții mai trebuie să treacă și săracii puieți până să se facă mari. A început cu pătarea roșietică a vișinilor și continuă cu păduchii verzi ai mărului. Din fericire, nu au atacat decât 2-3 puieți de meri, dar pe aceia i-au atacat bine. Dacă observați frunze aricite în școala de puieți, uitați-vă mai îndeaproape la plantă, inclusiv pe dosul frunzelor, pentru că sunt șanse mari să fi fost atacată. Păduchii de frunze sunt maeștri ai camuflajului.

„Păduchii se localizează de regulă pe partea inferioară a frunzelor, colonizând vârfurile de creştere. Datorită modului de atac – înţepat şi supt seva, frunzele se răsucesc, se îngălbenesc şi se usucă.”  O descriere a păduchilor verzi ai mărului găsiți aici.

Păduchii verzi ai mărului

Păduchii verzi ai mărului

Buburuzele sunt dușmanii naturali ai afidelor, deci este un motiv de bucurie să le aveți în livadă. O buburuză adultă se poate hrăni cu până la 75 de larve pe zi.

Buburuză

Buburuză

Anul 2014 a fost unul atipic din punct de vedere al precipitatilor. Chiar acum când scriu, afară plouă și e cod portocaliu de precipitații. Temperaturile au fost și ele neobișnuite.  Am văzut în presă titluri ca „Luna mai 2014, cea mai călduroasă de la începerea înregistrării temperaturilor”, urmate de „Luna iunie din acest an a fost cea mai caldă din ultimii 134 de ani”. Cine știe e mai mai urmează. Acest tip de climă favorizează nu doar creșterea plantelor, care au apă din belșug la o concentrație mai mare de CO2 în aer, dar și dăunătorii lor. 

Anul trecut prin octombrie s-a mai întâmplat ceva neobișnuit. După o perioadă relativ rece, au urmat câteva zile calde și o invazie de buburuze asiatice. Erau peste tot pe zidul casei dinspre sud, stăteau la soare și căutau crăpături pe care să intre pentru iernat.  A apărut și in presă cu titluri ca „Banatenii au sunat la 112 din cauza unei invazii de buburuze. Nu am mai vazut asa ceva”, dar fenomenul a fost propabil mult mai răspândit, pentru că a fost și la noi, în județul Vâlcea.

Mai jos e poză făcută de mine astă toamnă. Vedeți că buburuzele nu arată deloc ca cea pe care am găsit-o pe puietele de măr, consumând paduchii. Presa zice că ar fi fost buburuze asiatice introduse controlat în România prin 1997.

Buburuze asiatice

Buburuze asiatice

Aduc aminte de invazia de buburuze de astă toamnă ca să înțelegem că există totuși niște schimbări climatice și ele au efecte în primul rând asupra culturilor agricole. Ne putem aștepta la fel de bine și la invazii de lăcuste și la tot felul de fungi care își descoperă noi valențe în condiții diferite de climă. Cred că cel mai important intrument care ne va ajuta să ținem pasul cu schimbările climatice va fi diversitatea speciilor și a soiurilor cultivate. Mai devreme sau mai târziu va trebui să dăm frâu liber înmulțirii plantelor de cultură, ca să se poată adapta fără să fie nevoie de organisme modificate genetic. Din punctul meu de vedere, uniformizarea si standardizarea în agricultură e ceva ce seamană cu politica comunistă. Nu funcționează. Iluzia are un termen de expirare.

Întorcându-ne la paduchi. Am stropit de 3 ori cu macerat de vetrice și cred că o să aibă succes metoda, deși a tot plouat printre stropirile făcute. Am mai îndepărtat o parte din ei cum mâna pentru că nu suportam să îi văd așa călare pe plantă, dar am mai lăsat ca să văd dacă îi aranjează vetricele. Mai puteți încerca mujdeiul de usturoi, extractul de urizică, ceaiul de pelin sau infuzia de hrean.

Avantajul utilizării metodelor ecologice este că nu omoară insectele bune, cum sunt buburuzele, care continuă și ele să ajute la stârpirea dăunatorilor.