Zeamă bordeleză WDG, tip MIF, sau piatră vânătă. Ce cumpărăm?

Zeama bordeleză este de mult timp utilizată și apreciată în agricultură ca fungicid. Este permisă chiar și în agricultura ecologică. Totuși, nu se mai folosește atât de mult și a pierdut teren în fața noilor fungicide, mai toxice, din cauza unor zvonuri și știri incomplete care au creat impresia că ar fi interzisă.

Am fost la magazinele din comună să caut și am găsit doar o pungă pe care scria cu majuscule „A NU SE UTILIZA CA SUBSTANȚĂ DE UZ FITOSANITAR”. Oare de ce?

Sulfat de cupru (piatră vânătâ)
Sulfat de cupru (piatră vânătâ)

Am aflat online că piatra vânătă utilizată pentru prepararea zemei bordeleze, în combinație cu lapte de var, este un sulfat de cupru pentahidrat (CuSO4 * 5 H2O), nu unul betahidrat, așa cum scrie pe eticheta produsului cumpărat de mine. Să fie asta cauza? Poate și de asta au apărut zvonurile că nu mai e voie să folosim piatra vânătă la stropiri. Or fi și omologările de vină.

De pe blogul lui Nelu Craciun aflu că se găsește totuși în magazine, importată din UE și ambalată chiar în Vâlcea. Am mai găsit online si piatră vânătă la sac de 25 de kg, tot produsă în UE. la prețul de 527 de lei.

Cineva a postat pe un forum un răspuns oficial de la Agenţia Naţională Fitosanitară, din care sunt de reținut următoarele:

– e interzisă plasarea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor neomologate;
– substanţa activă sulfat de cupru este aprobată pentru utilizare numai sub forma sulfat de cupru tribazic;
în România sunt omologate pentru utilizare produsele Zeamă bordeleză tip MIF şi Bouillie bordelaise WDG care au ca substanţă activă cupru metalic sub formă de sulfat de cupru neutralizat.

Bouillie bordelaise WDG (Zeama Bordeleză WDG), este importată din Franța. Descrisă pe adviso.ro în felul următor:

 • Dupa perfecta neutralizare a sulfatului de cupru cu lapte de var, zeama bordeleza obtinuta este uscata prin evaporarea apei şi micronizata.
 • Este practic un rezervor de ioni de cupru progresiv solubili, eliberati in forma cea mai activa.
 • Datorita finetei deosebite a particolelor, are o aderenta maxima.
 • Are o eficacitate foarte ridicata şi o lunga durata de actiune, caracteristici indispensabile pentru tratamentele tarzii de vara şi mai ales de iarna.
 • Prepararea solutiei de stropit este instantanee, cu o stabilitate foarte buna a suspensiei obtinute.
 • Datorita neutralizarii perfecte, sunt inexistente fenomenele de fitotoxicitate, iar compatibilitatea produsului este perfecta cu majoritatea insecto-fungicidelor utilizate curent la noi in tara.

Zeama Bordeleză WDG este destul de ușor de găsit în magazinele online. Pe www.fitomag.ro e 59 de lei kilogramul.  

Zeama Bordeleză WDG
Zeama Bordeleză WDG

Al doilea produs omologat, Zeamă bordeleză tip MIF, este ambalat în România, dar nu am găsit prea multe despre el, decât un magazin online de unde poate fi comandată.  Dacă prețul dat pe site e corect, înseamnă că este de peste 10 ori mai ieftină decât produsul franțuzesc.

Într-un articol de pe horticultorul.ro, cu foarte multe sfaturi bune privind utilizarea zemei bordeleze, am mai văzut că este recomandată utilizarea „fungicidelor moderne”, care conțin cupru metalic, alături de zeama bordeleză.

Zeama Bordeleză WDG pare a fi, totuși, un produs de calitate superioară din acest punct de vedere. Descrierea de pe acest site, care o comercializează, spune că „Zeama Bordeleza WDG este un fungicid cupric de mare eficacitate ce contine 20% cupru metalic din 80% sulfat de cupru neutralizat. Fiind perfect neutralizata, micronizata, are o eficacitate indelungata, un spectru larg de actiune in culturile de pomi, vie, legume, fructe”.

Am găsit pagina ambalatorului român de Zeamă bordeleză tip MIF și prețurile. Sunt OK. Se pare că produsul e făcut in Spania.
http://mifalchim.ro/produs/tast/

sac 20 kg 22,5lei/kg, TVA inclus
pungă 1 kg 23,6lei/buc, TVA inclus
pungă 0,5 kg 12lei/buc, TVA inclus
pungă 100 grame 2,85lei/buc, TVA inclus
pungă 50 grame 2,5lei/buc, TVA inclus

Sulfat de Cupru neutralizat – 20% Cupru metalic
Pulbere umectabilă

Mai au un produs Sulfat de cupru tip MIF în curs de omologare, care conține 20-25% cupru metalic sub formă de sulfat de cupru și 12-15% sulf.

Zeamă bordeleză tip MIF
Zeamă bordeleză tip MIF

Piatra vânătă (sulfatul de cupru) este totuși o substanță chimică periculoasă, cum bine zice PRO TV-ul: „Sulfatul de cupru este o substanta toxica care inlocuieste fierul in celule si provoaca spasme, crampe, anemie sau chiar epilepsie.” Așa că aveți grijă sa fie bine neutralizat. Pe blogul lui Ruben Budau găsiți mai multe sfaturi în sensul ăsta.

Publicat în Fără categorie

12 răspunsuri la “Zeamă bordeleză WDG, tip MIF, sau piatră vânătă. Ce cumpărăm?

 1. Buna seara,
  Interesanta trecerea in revista pe care ati realizat-o. Mai intai o clarificare: PU sau WP inseamna pulberi umectabile, GD sau WG inseamna granule dispersabile, iar SL vine de la soluţie lichidă.
  Sulfat de cupru pentahidrat inseamna ca nu este anhidru ci ca fiecare molecula este insotita de 5 molecule de apa. Este, deci, mai slab, decat cel anhidru (fara apa). Dar retetele de zeama bordeleza se refera la cel pentahidrat. Nu stiu ce inseamna betahidrat. Penta inseamna cinci, iar beta este litera b in alfabetul grecesc.
  Oricum, 59 lei per kg. mi se pare enorm, mai ales tinand seama este un amestec cu var. Eu am luat punga de jumatate de kg. de la un magazin satesc (unde preturile banuiesc ca sunt destul de umflate) cu 12,5 lei, deci 25 lei per kg. Daca ar fi sa socotim pretul care revine sulfatului de cupru din compozitia amestecului frantuzesc, am ajunge undeva la 90-100 lei per kg. Nu contest faptul ca acest produs este dozat in conditii de acuratete, spre deosbire de ce se poate realiza in gospodarie. Dar uite, oamenii sunt descurajati sa lucreze cu acuratete din cauza preturilor prohibitive. Spor!

  1. Poate și pentru că e adusă din Franța. O să caut Zeamă bordeleză tip MIF, care e românească si probabil la un preț mult mai bun. MIF ce-o fi însemnând?

   Am găsit pagina producatorului și prețurile. Sunt OK.
   http://mifalchim.ro/produs/tast/

   sac 20 kg 22,5lei/kg, TVA inclus
   pungă 1 kg 23,6lei/buc, TVA inclus
   pungă 0,5 kg 12lei/buc, TVA inclus
   pungă 100 grame 2,85lei/buc, TVA inclus
   pungă 50 grame 2,5lei/buc, TVA inclus

   Sulfat de Cupru neutralizat – 20% Cupru metalic
   Pulbere umectabilă

   1. Buna seara. Din cunoștințele mele , stiu ca sulfatul de cupru se produce prin procese chimice din deșeuri de cupru industrial si poate contine , in asociere si metale grele , dăunătoare organismului uman si animal. Din acest motiv, este recomandata in uzul agricol numai pentru ” stropită albastră ” ,tratament aplicat iarna pomilor, in ferestrele iernii, in concentrație 2-3%. Pentru tratamentele din timpul vegetației, se recomanda aplicarea zemei bordeleze (B.bodelaise) , în concentrație de 0,5-0,7-1% , pentru ca este preparată din cupru nativ ( din extracție minera) , fiind lipsită (?) de metale grele. Produsul se aplica pe fructe ce urmează a fi consumate in stare proaspata ( la pomi , legume si vită de vie) si din acest motiv este preferat acest produs (B.B.) statului de cupru extras din deșeuri industriale. Oricum si cuprul este un metal greu, care poate afecta funcțiile hepatice si din acest motiv fructele trebuie bine spălate înainte de a fi consumate . Si tot din acest motiv UE a restricționat cantitatea de cupru/ha/an , cred ca la 25 kg/ha .

 2. Daca respecti reteta pentru zeama bordelezaa, stropirea cu zeama bordeleza facuta acasa este CEA MAI BUNA!

  Este utilizata si in agricultura ecologica cu conditia de a se respecta dozajul si a se folosi cum trebuie.

  Eu de 3 ani incoace stropesc cu un sulfat de cupru adus din Germania. Din experienta mea, acesta este cel mai bun, se dizolva repede si are puritate mare. Furnizorul il gasiti aici: http://www.e-chimicale.ro/sulfat-de-cupru

  Sulfat de cupru punga 1Kg – 15 lei TVA inclus.
  Sulfat de cupru sac 25Kg – 14 lei/Kg TVA inclus.

 3. Buna ziua! „Piatra vânătă (sulfatul de cupru) este totuși o substanță chimică periculoasă, cum bine zice PRO TV-ul: “Sulfatul de cupru este o substanta toxica care inlocuieste fierul in celule si provoaca spasme, crampe, anemie sau chiar epilepsie.” Așa că aveți grijă sa fie bine neutralizat.”

  Ro-Ingrasamantul nostru Sulfat de cupru pentahidrat tip „MIF” este un produs foarte bun si foarte bine neutralizat daca aveti ocazia sa va uitati pe website ( http://www.mifalchim.ro ) puteti sa si vedeti toate caracteristicile acelui produs. Tip-ul MIF pentru persoanele care nu stiu ce inseamna, este o denumire venita de la numele Dl-ui.Inginer Matei Ionel Filimon. Pentru sfaturi tehnice va astept la numarul de telefon: 0731.500.300 si pentru comenzi la numarul de telefon 0748.402.039

 4. Doresc sa cumparZeama bordeleza tip MIF in cantitate de 0,5 kg/12 lei. Ma puteti indruma la un magazin din capitala ca s- cumpar?
  Valentin

 5. Tatal meu sa ocupat de gradinarit din totdeauna,pentru ca am crescut vazand ca face asta , se ocupa si astazi la 73 de ani , foloseste piatra vanata , in conbinatia clasica a taranului, 1 lingura piatra vanata , 1 lingura zahar , si 1 lingura var praf, la 10 litrii de apa, strecoara compozitia prin tifon si stropeste cu ea. Piatra vanata o cumpara de la magazinul de constructii ( din Buftea) , se vinde la pungi de 1 kg. Sper ca informatia asta sa ajute buzunarul economic al oricaruia care vrea sa se bucure de o gradina frumoasa.

 6. Am fost in Germania unde am vizitat o livada imensa. Acolo stropeau doar cu Zeama Bordeleza preparata de ei. Se utilizata si in agricultura ecologica cu conditia de a se respecta dozajul si de a se folosi cum trebuie ( a nu se face abuz).

  Eu de cativa ani stropesc cu un sulfat de cupru pentahidrat de puritate mare. Din experienta mea, acesta este cel mai bun. Furnizorul l-am gasiti aici: http://www.e-chimicale.ro/sulfat-de-cupru

  Sulfat de cupru punga 1Kg – 13 lei TVA inclus.
  Sulfat de cupru sac 25Kg – 12,4 lei/Kg TVA inclus.

  Sunt importatori si la ora actuala au cele mai bune preturi din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *