Nuci altoiți din 4 surse diferite, cu prețuri de la 40 la 100 de lei bucata. Care este prețul corect?

Pe lângă faptul că anul acesta mi-am propus să încerc pentru prima dată să altoiesc nuci, am și cumpărat câțiva nuci altoiți ca soluție de rezervă în cazul în care nu reușesc să fac rost de ramuri altoi de nuc. Mai ales la altoirile în verde, în fluier, altoirea trebuie făcută cât mai repede după recoltarea altoiului și în cazul ăsta nu prea merge treaba cu altoi trimiși prin curier.

Am cumpărat mai întâi doi-trei nuci altoiți din Dedeman, etichetați ca fiind Chandler. Dacă nu mă înșel, furnizorul era din Bulgaria, dar de producător nu mai scria nimic. Rădăcina era ambalată în folie, cu rumeguș. Pivoții au fost retezați destul de drastic, dar partea cea mai proastă nu a fost asta, ci faptul că au avut un început de mucegai.

Bineînțeles, prețul a fost cel mai mic de pe piață. I-am plantat în săculeți cu pământ și i-am retezat la 25 de centimetri deasupra punctului de altoire (cu speranța că vorbim de un punct de altoire și nu doar un ciot). O să îi las în săculeți 2 ani ca să  își dezvolte cât mai multe rădăcini înainte de plantare. Apoi om mai vedea ce hram poartă, dacă sunt sau nu Chandler. În primul an au mers bine, au avut creșteri de 50-60 centimetri, suficient de bune din punctul meu de vedere. Nu prea am stat cu apă pe ei.

Nuci altoiți din Dedeman
Nuci altoiți din Dedeman
Nuci altoiți din Dedeman
Nuci altoiți din Dedeman

Am mai luat 3 nuci de la nucialtoiti.ro. Am fost și i-am luat direct din Craiova pentru că eram cumva în trecere. Am mai multă încredere că soiul este corespunzător de data aceasta, se și vede metoda de altoire mai clar, sunt altoiți în fluier și provin din Turcia, dar tot cu pivoții retezați au venit. Cel mai probabil au fost plantați în ghivece cu un an înainte, după ce au fost scoși din pepinieră. I-am transplantat în ghivece mai mari, dar nu i-am mai retezat în sus. Au avut creșteri slăbuțe, dar au avut.

Nuci de la nucialtoiti.ro
Nuci de la nucialtoiti.ro
Nuci de la nucialtoiti.ro
Nuci de la nucialtoiti.ro

Am mai cumpărat 4 nuci de pe Facebook, de la domnul Neațu. 2 Chandler, 2 Fernor și unul Velnița. Au fost scoși din pepinieră chiar înainte de a fi trimiși prin curier. Aspect mult mai sănătos și punctele de altoire foarte bine sudate. Dacă nu mă înșel, au fost altoiți cu cip, în primul an de vegetație.

I-am plantat tot în săculeți pentru că nu au venit cu toate rădăcinile la ei (pivoți retezați) și din cauza asta am vrut să îi țin mai aproape de casă, să îi ud mai bine pe timpul verii și să îi plantez în livadă doar când se umple sacul de rădăcini. În plus, când se pune căldura mare pot să îi mut la umbră.

Au și făcut nuci din primul an, dar nu le-am lăsat.

Apoi am mai făcut comandă și am primit 11 puieți de nuci de pe Olx, de la Spinu Cristian, în urma unei recomandări.  Aduși din Franța și vânduți cu factură de Work Force S.R.L.

Am luat 5 Chandler, 5 Fernor și un polenizator pentru Fernor.

Ce m-a impresionat la ei a fost faptul că au venit cu toate rădăcinile la ei, fără pivoți retezați sau alte răni. Se vede faptul că cei care îi produc au utilaje pentru așa ceva și experiență.

Pe de altă parte, punctele de altoire au fost destul de urâte. Poate a avut de a face cu faptul că am optat pentru cei de talie mai mică, puțin mai ieftini, nu mi-am dat seama că asta înseamnă să fac rabat și de la calitatea punctului de altoire.

Pentru că au venit cu toate rădăcinile am avut curaj să îi plantez direct în câmp, dar totuși într-o zonă la care pot să ajung cu un furtun de apă dacă e nevoie. Am făcut gropi mari ca să pot să întind rădăcinile în toată groapa și am acoperit cu pământ reavăn. Am căutat să îi plantez pe teren mai ridicat, pe unde nu curg pâraie, ca să nu îi pierd din cauza apelor. Chiar și așa vreo 2-3 tot s-au uscat. O să văd ce iese din iarnă.

Au plecat bine în vegetație, iar câțiva care au fost mai sănătoși și au nimerit pe teren mai bun au făcut și nuci. Le-am rupt, totuși, ca să nu solicite pomul prea mult.

În concluzie, pentru mine, care mă mai pricep cât de cât la altoit, e mult mai rentabil să îmi fac singur puieți din nucă și apoi să îi altoiesc, chiar dacă vorbim de rate de prindere a altoilor de 50%.

O livadă de nuci altoiți, ca să se ridice la nivelul de profitabilitate pe care îl promovează nucicultorii, trebuie să aibă în primul rând densități foarte mari, de câteva sute de puieți la hectar. Ori, în condițiile în care puieții de calitate, cu sursă sigură a materialului genetic, depășesc 100 de lei pe bucată, vorbim de investiții foarte mari numai dacă ne gândim la costul materialului săditor. Dacă avem neșansa să se mai și usuce o parte din ei, atunci costul materialului săditor pentru înființarea unui hectar de livadă de nuc altoit devine insuportabil, depășind lejer prețul terenului. În aceste condiții, eu aș prefera să investesc în teren decât în înființarea unei livezi de nuci.

Pupă părerea mea, prețul nucilor altoiți e cum e nu din cauză că se altoiește greu, ci pentru că nu prea se găsesc surse de altoi și oameni care să se ocupe de altoirea lor. Prețul de peste 100 de lei ar fi corect doar dacă am vorbi de nuci crescuți în ghiveci, cu toate rădicinile la ei, pentru care se pot oferi inclusiv garanții de prindere.

Așa că, dacă vreți să produceți nucă de calitate în cantități cât de cât comerciale, puneți mâna pe briceag și apucați-vă de altoit că altă variantă nu este. Eu așa zic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?