Altoirea nucului sub scoarță, în cap de altoire

Sunt multe metode de altoire a nucului, în mare parte similare cu cele folosite la celelalte soiuri. Specifică este poate doar altoirea în fluier, care se face vara, cu muguri dormind.

Altoirea nucului sub coajă, în cap de altoire, se face primăvara, după ce nucii au plecat în vegetație, iar coaja se desprinde bine de pe portaltoi. Aveți grijă ca temperaturile de afară să fie favorabile unei calusări rapide.

Temperatura favorabilă calusării începe de la 20 de grade Celsius, dar nu trebuie să depășească 30 de grade Celsius în condiții de soare puternic. Din această cauză, adesea se ia măsura vopsirii integrale a nucului, a punctului de altoire și a altoilor cu vopsea albă pe bază de apă (lavabil). Coborârea temperaturii în punctul de altoire prin această metodă este binvenită și pentru prevenirea apariției ciupercilor/bacteriilor iubitoare de căldură. Dacă vorbim de temperatura optimă pentru calusare la nuc, aceasta este undeva în intervalul 25-27 de grade Celsius. Aceste temperaturi se pot obține și mai devreme de luna mai în solar sau chiar în casă pentru nuci crescuți sau mutați în ghivece.

Mutarea puieților de nuc în ghivece la începutul primăverii, înainte de altoire și reducerea rădăcinilor în urma transplantării cu 2-3 zile înainte de altoire este chiar benefică procesului de altoire, cunoscând faptul că fluxul puternic de sevă care inundă punctul de altoire este una din principalele cauze pentru care operația de altoire eșuează. În cazul altoirilor sub coajă a nucilor de dimensiuni mari, pentru diminuarea fluxului de sevă, se execută cu ajutorul unui fierăstrău tăieturi oblice în scoarța pomului, sub punctul de altoire.

Tehnica descrisă mai sus, care duce la diminuarea fluxului de sevă este explicată pe larg în acest studiu în limba engleză: Girdling Effects on Fruit Maturity, Kernel Quality, and Nutritional Value of Walnuts. Tehnica este folisită și la alte specii pentru creșterea cantității și a calității fructelor prin acumularea de produse de fotosinteză în partea superioară a pomului.

Astfel, cele mai importante aspecte de ținut cont pentru asigurarea unei altoiri reușite la nuc sunt:

  1. Alegerea momentului altoirii astfel încât să asigurăm temperaturi optime pentru calusare
  2. Gestionarea fluxului de sevă către altoi
  3. Aliniere bună a țesutului cambial
  4. Tăieturi curate și utilizarea unui mastic de calitate pentru sigilarea rănilor

Tot pentru a minimiza riscurile, se recomandă protejarea altoilor de păsările care caută un loc de popas. Acest lucru se poate realiza legând un băț mai lung deasupra altoilor pe care să se poată așeza păsările.

Materiale video informative pentru altoirea nucului

Am folosit ca material informativ de bază indicațiile domnului Prof.dr. Stănică Florin – „Supra altoire la nuc” de la facultatea de Horticultură.

Le-am combinat în mare măsură cu experiența turcească filmată și distribuită pe TikTok.

Alte informații foarte prețioase care țin de alegerea mugurilor de pe ramurile altoi, dar și metode noi de altoire primăvara cu ramuri altoi ținute la frigider, scoase apoi și ținute la căldură câteva zile ca să se desprindă coaja, veți găsi aici în limba engleză – Budding, Grafting and Planting Walnut Trees – UCANR.

Poate cel mai important aspect descris în această ultimă filmare este extragerea mugurelui de pe ramura altoi, prin răsucire, astfel încât „inima” mugurelui să rămână pe bucățica de coajă transplantată. Tehnica este extrem de importantă pentru altoirea în fluier, vara, dar se poate utiliza și primăvara dacă ramurile altoi sunt pregătite astfel încât să se desprindă coaja de pe ele.

Și dacă tot suntem la capitolul tehnici de altoire a nucului primăvara, se poate utiliza și altoirea cu cip, așa cum e descrisă aici, sau altoirea în fluier descrisă pe Youtube aici, specifică nucului. Pentru rate de succes bune, este necesară altoirea în solar sau chiar în casă, pe puieți din ghivece. Eu încă nu am încercat-o, dar cu siguranță o voi face.

Tot despre altoirea nucului sub coajă, în cap de altoire, găsiți mai multe informații și pe canalul de Youtube al lui Oleg Tirsina, în a doua parte a acestui filmuleț. Folosește pene mai scurte decât folosesc turcii în exemplele lor.

Pentru multe informații despre altoirea nucului vă recomand să citiți ce scrie și în Ghidul pepinieristului pomicultor, material editat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni. Capitolul dedicat altoirii nucului începe la pagina 33.

Experiența personală în altoirea nucului

Revenind la experiența personală, am reușit în primăvara asta, undeva pe la sfârșitul lunii martie, să comand și să primesc ramuri altoi de nuc de la firma 4Agro. Le-am păstrat la frigider la 2-4 grade Celsius până în luna mai, ceruite la capete și înfășurate în folie. Am început altoirile pe 24-25 mai, când prognoza meteo arăta zile cu temperaturi optime pentru calusare.

Am încercat să altoiesc prin mai multe metode, respectând indicațiile din filmulețele de mai sus. Am altoit foarte mult sub coajă, dar și în copulație simplă. Rezultatele au fost mulțumitoare și m-au încurajat să continui să altoiesc și pe puieți mai mici, obținuți din nucă.

Chiar dacă au existat și eșecuri, tot este mult mai rentabil să altoiesc singur (chiar și la nivel începător) decât să cumpăr nuci altoiți. Nucii altoiți în primăvara aceasta sub coajă, în cap de altoire, vor genera suficient de multe creșteri astfel încât în vară să pot altoi în fluier, cu mugure dormind.

Găsiți mai jos o înregistrare video din care se poate trage o concluzie și în privința ratei de succes la altoire. În a doua parte a înregistrării am povestit mai multe experiențe personale ce țin de producerea de material săditor de nuc.

 

Mai jos este o galerie de poze cu nucii pe parcursul primului an de la altoire. Nu o să le mai explic pe fiecare în parte pentru că găsiți povestea lor în înregistrarea anterioară, dar aș vrea să atrag atenția asupra ultimei poze, unde se vede rezultatul unei altoiri unde s-au prins doar doi altoi din patru. Pentru că am întârziat să scot altoii neprinși și să curăț rănile, s-a întins destul de mult uscăciunea. În viitor nu o să se vindece prea frumos acea rană și e foarte probabil să trebuiască să altoiesc din nou pe alt lăstar dat din trunchi. Așadar, desfaceți legăturile și curățați rănile cât mai curând acolo unde altoii nu s-au prins.

Nu neglijați nici importanța susținerii altoilor. Riscul de rupere este foarte mare.

 

 

Aici se văd deja câteva nuci
Aici se văd deja câteva nuci formate

 

Desfaceți legăturile și curățați rănile din timp acolo unde altoii nu s-au prins.
Desfaceți legăturile și curățați rănile din timp acolo unde altoii nu s-au prins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?