Din nucii altoiți în primăvară în cap de altoire, sub scoarță, am avut ramuri altoi suficient de bine dezvoltate ca să le folosesc pentru câteva altoiri în fluier, pe puieți de un an, crescuți din nucă.
Metoda altoirii în fluier este des utilizată la nuc și dă rezultate destul de bune chiar și la altoire în câmp. Altoirea în fluier se poate realiza începând din august până spre jumătatea lunii septembrie cu altoi recoltați chiar în momentul altoirii sau se poate realiza primăvara, în luna mai, cu altoi păstrați la frigider. În acest caz, altoii trebuie ținuți la cald, în apă, timp de câteva zile înaintea altoirii, astfel încât coaja să se desprindă ușor de pe ramurile altoi.
Metoda altoirii în fluier constă în tăierea de jur împrejur a scoarței de pe ramura altoi conținând mugurele pe care dorim să îl transferăm portaltoiului și „lipirea” lui pe o tăietură de dimensiuni similare făcută pe portaltoi. Dacă tăietura nu este realizată de jur împrejur, ci doar pe o porțiune, metoda se numește altoire în placaj.
Metoda folosește un cuțit cu lamă dublă sau chiar cu patru lame, cum e cel din poza de mai jos, de pe cutie. Este un cuțit pentru altoirea nucilor tip „Fluier” Due Buoi cu lame din inox, dar nu pot spune că sunt foarte încântat de cum taie. Aceleași rezultate se pot obține și cu un cuțit confecționat artizanal din două lame de cutter, folosind indicațiile din acest clip video. În același clip veți găsi și o exemplificare a metodei.
Aceeași metodă de altoire a nucului în fluier este exemplificată și aici în limba engleză – Budding, Grafting and Planting Walnut Trees – UCANR de la minutul 52, iar dacă stăpâniți cât de cât limba, veți găsi acolo câteva sfaturi foarte prețioase. Poate cel mai important aspect descris în această ultimă filmare este extragerea mugurelui de pe ramura altoi, prin răsucire, astfel încât „inima” mugurelui să rămână pe bucățica de scoarță transplantată.
Foarte importantă este alegerea mugurilor. Mugurii alungiți, cu „gât lung”, nu sunt potriviți pentru această metodă. Mugurii de la baza frunzei trebuie să fie bine dezvoltați, iar lemnul cât mai rotund.
În materie de pregătiri pentru operația de altoire, frunzele de pe ramurile altoi pe care dorim să le folosim ca sursă de muguri e bine să fie tăiate cu câteva zile înainte, astfel încât rănile să se vindece și în unele cazuri chiar să cadă complet pețiolul.
Dacă vorbim de altoiri în școala de puieți, pregătirea portaltoilor poate presupune o reducere destul de drastică a frunzelor cu câteva zile înainte. Am văzut această practică în pepinierele din Turcia, dar fără o explicație. Cred că măsura are de a face cu reducerea fluxului de sevă care va trece prin segmentul de scoarță secționat. Ca să se poată face o calusare corespunzătoare, fluxul de sevă trebuie temperat. Am aplicat acest „truc”, dar la câteva zile după altoire. Nu pot spune cu siguranță dacă a avut vreun efect asupra ratei de succes, dar sigur a avut o legătură cu faptul că majoritate mugurilor care s-au prins au plecat în vegetație (în loc să rămână dorminzi).
Pentru că au plecat în vegetație deja, nu vor mai putea trece iarna ca muguri dorminzi, dar nici nu vor avea timp să crească suficient ca să se maturizeze lemnul noilor creșteri. Vom vedea cum vor face față gerului iernii. Ca măsură de siguranță împotriva gerului am încercat să îi mușuroiesc, am retezat puieții ceva mai sus de punctul de altoire și am așezat în capul lor câteva PET-uri, cum se vede în ultimele poze, mai jos. Voi ține PET-urile doar în perioadele foarte geroase, ca protecție la ger, dar voi încerca pe cât posibil să le scot cel puțin dopurile în perioadele în care se poate face condens în interiorul sticlei. Înghețul după condens este periculos pentru muguri.
Pentru că după ce am altoit am avut parte de un val de căldură, am considerat necesară văruirea puieților cu alb ca să mai reducă puțin temperatura și să o aducă mai aproape de temperatura optimă de calusare, de 27-28 de grade Celsius.
Una peste alta, mă declar mulțumit de rezultatele altoirilor în fluier, chiar și la prima încercare. Nu știu cum vor trece mugurii peste iarna, dar eu sper să ating o rată de succes de 50%, adică vreo 100 de puieți altoiți. Cel puțin așa stau lucrurile îinainte de venirea iernii. Ideal ar fi fost să mut nucii altoiți care au plecat în vegetație în ghivece și apoi în solar, dar nu am avut timp și pentru lucrarea asta. La cât de blânde au fost iernile în ultimul timp, cred că se vor descurca.