Dacă erați curioși ce ispravă am facut cu școala de puieți (versiunea din luncă), aflați că dintre toți sâmburii puși în pământ pe 17 aprilie, nu au răsărit decât o parte din piersici, nuci și castani, cei care apucasera deja să încolțească. Germinarea nu a continuat în pământ și cred ca motivul a fost lipsa umezelii în sol. Am udat o dată, după ce am pus sâmburii, dar apoi am fost ocupat cu alte lucruri și am trecut cu vederea că trebuie să mai trec pe la ei. Am zis că se descurcă, dar nu s-au descurcat. A urmat o perioada fără ploi.

Oricum, sunt bucuros pentru cei aproximativ 300 de piersici, 150 de nuci, 20 de castani și un alun care s-a gasit să facă notă discordantă.  Mai sunt bucuros și pentru faptul că am învățat câteva lecții de care am de gând să țin cont anul viitor. Anume, să plantez mai devreme, astfel încât semințele să se bucure de umezeala din sol de la începutul primăverii, să pregătesc terenul din toamnă și să nu plantez sâmburii înainte ca cel puțin 10% din ei să fi germinat (deci să-i pun la stratificat și mai devreme). Mă gândesc și la posibilitatea de a semăna sâmburii în ghivece, în solar, în cazul în care germinează prea devreme, să zicem în februarie și să îi transplantez în câmp după ce trec înghețurile.

Mai jos sunt câteva poze cu piersicii, nucii și castanii răsăriți. Cred că îmi ajung. Anul viitor o să încerc să fac mai mulți puieți de vișini, meri și peri.

Piersici

Piersici

Piersici

Piersici

Nuci

Nuci

Castani

Castani