Pe 11 august am încercat prima dată să altoiesc câțiva puieți de măr, gutui și zarzăr, prin metoda de altoire în ochi dormind, care se aplică și pe portaltoi mai subțirei, în toamna primului an de viață al portaltoului.

Ieri, după două săptămâni de la altoire, m-am dus să văd rezultatele și să trag primele învățături de minte, urmând ca poimâine să altoiesc restul puieților care au atins grosimea minimă necesară altoirii în ochi dormind. Articole citite online spun că ar fi de 3 milimetri.

În lipsa benzii speciale pentru altoire, despre care am înțeles că există și că ar aduce avantaje reale, am folosit bandă izolieră. Mai la îndemână, dar problematică la dezvelirea mugurelui pentru că se dezlipeste foarte greu și există riscul să desfacă îmbinările sau să rupă mugurele. Am făcut deja o comandă pe verdon.ro pentru „Banda pentru altoit Buddy Tape 25 mm x 40 m (fara perforatii)” și alte jucării de genul. Mâine ar trebui să ajungă. Descrierea produsului, din secțiunea Date Tehnice, mi s-a parut foarte convingătoare și justifică într-o oarecare măsură prețul piperat.  Cel mai interesant si util cred ca e faptul că mugurele poate fi acoperit complet fără să fie nevoie  să desfacem legătura în primavară pentru că banda se degradează în mod natural în 5-6 luni de la aplicare, ceea ce permite mugurelui să o străpungă.

Perioada optimă de altoire în ochi dormind este cuprinsă între 15-20 iulie și 10 septembrie. Deci mai e ceva timp, dacă vreți să încercați. Vă recomand să începeți cu citirea acestui articol din Revista Ferma, să urmăriți pe YouTube câteva aplicații practice și apoi să experimentați pe o rămurică oarecare până când vă iese.

Altul:

Și mai e un exemplu bun aici.

Să vedem cum a mers în practică. Pentru altoi am apelat la o livadă tânără, mixtă,  plantată de tata prin 2010-2011.  Avem aici mai multe specii si soiuri de pomi, din material săditor certificat.

Livadă mixtă 2011

Livadă mixtă 2011

Altoii pentru măr i-am luat dintr-un măr din soiul Ionathan care a făcut mere chiar și anul acesta, un an dificil pentru pomi. Alți meri n-au rodit deloc, nici măcar cât să mănânci un măr sau două de poftă.

Măr Ionathan

Măr Ionathan

Altoirile prin metoda în ochi dormind folosesc muguri de pe ramurile din anul curent. În poza următoare, cam pe centrul pozei, se vede foarte clar inelul care demarchează porțiunea de ramură care a crescut anul acesta de porțiunea crescută anul trecut. Eu, la altoirile din 11 august, am greșit și am folosit muguri de pe ramuri de anul trecut. Nu am înțeles eu bine, unii oameni procedează și așa, după spusele unui vecin, dar la următoarele altoiri o să folosesc muguri de anul acesta.

Recoltare altoi

Recoltare altoi

În fine, iată și rezultatele obținute, nu toate bune, la două săptămâni de la altoire. Pe meri se văd câteva reușite, la gutui nu prea, iar la cais nu sunt prea sigur ce o să iasă pentru că nu am știut ce muguri să iau de pe altoi. Lucrurile nu erau atât de clare ca la măr.

Una din greșelile pe care le-am făcut a fost că m-am grăbit să altoiesc fără să șterg bine tulpina portaltoilui de pământul aruncat de stropii de ploaie. Asta deranjează pentru că se poate pune pe briceag și poate afecta calitatea tăieturi, a tăișului, sau poate intra chiar în îmbinare. Trebuie lucrat  foarte curat.

Succesul altoirii depinde în cea mai mare măsură de priceperea celui care face tăieturile. Mugurele desprins de pe altoi trebuie să se potrivească bine pe secțiunea decupată de pe portaltoi, astfel încât să se alinieze cât mai bine cambiul, învelișul verde de sub coaja celor două piese de puzzle, prin care trece seva. Nu am reușit să fac asta de fiecare dată, dar exercitiul o să ajute.

Alt lucru la care nu am fost atent, deși contează și el foarte mult, e ca altoirile să nu se facă pe secetă, ci mai degrabă atunci când există apă în sol, iar portaltoiul are sevă multă. Dacă mai e nevoie de apă în sol, irigați.

În privința legăturii, când am legat cu bandă izolieră am lăsat mugurele afară împreună cu o porțiune de aproximativ 3 milimetri din pețiolul frunzei sub care se află mugurele, dar pentru data viitoare, când o să folosesc banda pentru altoire, cred că o să acopăr totul cu bandă, inclusiv mugurele. Acest mugure o să crească la primăvară și o să devină viitorul pom, în timp ce portaltoiul se va tăia de deasupra mugurelui.

Portaltoii, cu excepția zarzărilor, au fost obținuți pe cale generativă, din sămânță semănată în primavara acestui an.