Relu Vișan munceste ca electrician în Belgia, unde locuiește în prezent împreună cu familia. Cu toate acestea, pare să aibă mai multă grijă de plaiurile natale decât conaționalii lui. Plecat fiind, a reușit să înființeze in România o livadă de nuci și una de meri prin intermediul contactelor pe care le mai are in țară. Spune că este un om normal, cu venituri normale, care a vrut sa arate că se poate.

Chiar dacă nu s-a putut deplasa ca să planteze pomii cu mâna lui, lucru pe care și l-ar fi dorit, ajutoarele lui s-au ocupat de înființarea unei livezi de nuci pe o suprafață de un hectar și o livadă de meri de 20 de ari în satul Brad, comuna Negri, județul Bacău și nu are de gând să se oprească aici.

Livada de nuci

Livada de nuci

Livada de nuci a înființat-o în 2011 pe o pantă de 45 de grade cu înclinație spre sud. Pe un hectar, la distanța de 7×7 metri unul de altul, are acum 96 de nuci. 60 dintre ei sunt nuci selecționați aduși din Olanda, pe care i-a altoit anul trecut, iar ceilalți 36 nuci i-a adus deja altoiți tot din Olanda, din soiurile Rita, Coenen, Axel, Buccanner, Broadview și Proslavski.

Nucii altoiți l-au costat 20 de euro/bucată, iar cei selecționați 10 euro/bucată.  Altoiul avea doi ani. În anul 3 au început deja sa facă câteva nuci. Ca o comparație, în România, soiul de nuci Sușița, nealtoiți, de la Pepiniera Cornești, județul Gorj, costă doar 10 lei/bucată în anul 2, 15 lei în anul 3 și 20 de lei în anul 4.

Plantarea a fost făcută în gropi de dimensiuni 1m x 1m și o adâncime de 0,5 metri. După plantare au pus rumeguș la baza nucilor, de jur împrejur, ca să nu crească buruienile. Pentru udat au făcut o fântână la baza dealului și au udat nucii cu pompa. Inițial, nucii au fost udați printr-un sistem de irigare prin picurare, la care au renunțat în favoarea irigării prin gura liberă.

Nuci

Au făcut deja nuci

Ca să delimiteze livada de nuci, au plantat salcâmi pe margine.

Salcâmi

Salcâmi

Anul trecut, Relu a mai pus la încolțit 300 de nuci în ghivece, chiar acolo la el, în Belgia, pe care apoi i-a trimis în țară. Anul acesta au mai urmat 100 de nuci în ghivece și alte 100 direct în pământ, la umbra unui gard. Ne-a trimis și câteva poze.

Ghivece cu nuci

Ghivece cu nuci

Nuci în ghiveci

Nuci în ghiveci

Nucile le-a pus în pământ de flori la 2-3 centimetri adâncime, cu vârful în jos și, din câte am înțeles, rata de germinare a fost foarte buna. Se vede cum unele coji de nuci au fost împinse afară, nu au fost plantate la suprafață.

Puieți de nuci

Puieți de nuci

Rând de nuci

Rând de nuci

Nucii plantați în ghivece sunt acum pregătiți pentru a deveni portaltoi. Li s-au tăiat funzele mari ca să crească mai mult în jos, în rădăcini. Altoii vor fi luați din soiurile altoite aduse din Olanda. Se pare că livada începută în 2011 va deveni plantație mamă.

Iată și livada de meri. 600 de puieți din soiurile Idared, Golden și Florina.

Livada de meri

Livada de meri