Zeama bordeleză este de mult timp utilizată și apreciată în agricultură ca fungicid. Este permisă chiar și în agricultura ecologică. Totuși, nu se mai folosește atât de mult și a pierdut teren în fața noilor fungicide, mai toxice, din cauza unor zvonuri și știri incomplete care au creat impresia că ar fi interzisă.

Am fost la magazinele din comună să caut și am găsit doar o pungă pe care scria cu majuscule „A NU SE UTILIZA CA SUBSTANȚĂ DE UZ FITOSANITAR”. Oare de ce?

Sulfat de cupru (piatră vânătâ)

Sulfat de cupru (piatră vânătâ)

Am aflat online că piatra vânătă utilizată pentru prepararea zemei bordeleze, în combinație cu lapte de var, este un sulfat de cupru pentahidrat (CuSO4 * 5 H2O), nu unul betahidrat, așa cum scrie pe eticheta produsului cumpărat de mine. Să fie asta cauza? Poate și de asta au apărut zvonurile că nu mai e voie să folosim piatra vânătă la stropiri. Or fi și omologările de vină.

De pe blogul lui Nelu Craciun aflu că se găsește totuși în magazine, importată din UE și ambalată chiar în Vâlcea. Am mai găsit online si piatră vânătă la sac de 25 de kg, tot produsă în UE. la prețul de 527 de lei.

Cineva a postat pe un forum un răspuns oficial de la Agenţia Naţională Fitosanitară, din care sunt de reținut următoarele:

– e interzisă plasarea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor neomologate;
– substanţa activă sulfat de cupru este aprobată pentru utilizare numai sub forma sulfat de cupru tribazic;
în România sunt omologate pentru utilizare produsele Zeamă bordeleză tip MIF şi Bouillie bordelaise WDG care au ca substanţă activă cupru metalic sub formă de sulfat de cupru neutralizat.

Bouillie bordelaise WDG (Zeama Bordeleză WDG), este importată din Franța. Descrisă pe adviso.ro în felul următor:

  • Dupa perfecta neutralizare a sulfatului de cupru cu lapte de var, zeama bordeleza obtinuta este uscata prin evaporarea apei şi micronizata.
  • Este practic un rezervor de ioni de cupru progresiv solubili, eliberati in forma cea mai activa.
  • Datorita finetei deosebite a particolelor, are o aderenta maxima.
  • Are o eficacitate foarte ridicata şi o lunga durata de actiune, caracteristici indispensabile pentru tratamentele tarzii de vara şi mai ales de iarna.
  • Prepararea solutiei de stropit este instantanee, cu o stabilitate foarte buna a suspensiei obtinute.
  • Datorita neutralizarii perfecte, sunt inexistente fenomenele de fitotoxicitate, iar compatibilitatea produsului este perfecta cu majoritatea insecto-fungicidelor utilizate curent la noi in tara.

Zeama Bordeleză WDG este destul de ușor de găsit în magazinele online. Pe www.fitomag.ro e 59 de lei kilogramul.  

Zeama Bordeleză WDG

Zeama Bordeleză WDG

Al doilea produs omologat, Zeamă bordeleză tip MIF, este ambalat în România, dar nu am găsit prea multe despre el, decât un magazin online de unde poate fi comandată.  Dacă prețul dat pe site e corect, înseamnă că este de peste 10 ori mai ieftină decât produsul franțuzesc.

Într-un articol de pe horticultorul.ro, cu foarte multe sfaturi bune privind utilizarea zemei bordeleze, am mai văzut că este recomandată utilizarea „fungicidelor moderne”, care conțin cupru metalic, alături de zeama bordeleză.

Zeama Bordeleză WDG pare a fi, totuși, un produs de calitate superioară din acest punct de vedere. Descrierea de pe acest site, care o comercializează, spune că „Zeama Bordeleza WDG este un fungicid cupric de mare eficacitate ce contine 20% cupru metalic din 80% sulfat de cupru neutralizat. Fiind perfect neutralizata, micronizata, are o eficacitate indelungata, un spectru larg de actiune in culturile de pomi, vie, legume, fructe”.

Am găsit pagina ambalatorului român de Zeamă bordeleză tip MIF și prețurile. Sunt OK. Se pare că produsul e făcut in Spania.
http://mifalchim.ro/produs/tast/

sac 20 kg 22,5lei/kg, TVA inclus
pungă 1 kg 23,6lei/buc, TVA inclus
pungă 0,5 kg 12lei/buc, TVA inclus
pungă 100 grame 2,85lei/buc, TVA inclus
pungă 50 grame 2,5lei/buc, TVA inclus

Sulfat de Cupru neutralizat – 20% Cupru metalic
Pulbere umectabilă

Mai au un produs Sulfat de cupru tip MIF în curs de omologare, care conține 20-25% cupru metalic sub formă de sulfat de cupru și 12-15% sulf.

Zeamă bordeleză tip MIF

Zeamă bordeleză tip MIF

Piatra vânătă (sulfatul de cupru) este totuși o substanță chimică periculoasă, cum bine zice PRO TV-ul: „Sulfatul de cupru este o substanta toxica care inlocuieste fierul in celule si provoaca spasme, crampe, anemie sau chiar epilepsie.” Așa că aveți grijă sa fie bine neutralizat. Pe blogul lui Ruben Budau găsiți mai multe sfaturi în sensul ăsta.