Am fost impresionat luna trecută de gestul unei doamne de pe grupul de Facebook „Semințe libere„, care mi-a trimis câteva moșmoane și coarne prin poștă, pentru semințe, fără măcar să plătesc pentru colet. A fost un gest frumos și m-am gândit că ar fi bine să nu las lanțul faptelor bune să se termine la mine. Am făcut o mică selecție de semințe și sâmburi, pe care vreau șă le ofer celor care doresc să își cultive pasiunea pentru ce e viu.

Nu sunt chiar cele mai bune semințe din lume, genetic vorbind, dar cu aceasta provocare ați putea începe un hobby destul de frumos. Poate fi chiar și numai o încercare, să vedeți dacă vă iese. Informații despre ce trebuie făcut mai departe, începând cu stratificarea, gasiți și pe site, dar și pe alte pagini internet. Avem și un grup pe Facebook „Școala de puieți„, unde putem raspunde întrebărilor.

Bun. Haideți să facem prezentările! De la stânga la dreapta și de sus în jos.

Semințe libere

Semințe libere

1. Sâmburi de zarzăne galbene. Așa se zice pe la noi la corcodușe, zarzare.
2. Sâmburi de cireșe inimă de porumbel  cumpărate din piață din Rm. Vâlcea, sau cel puțin așa mi s-a spus. Oricum, bune la gust, pietroase.
3. Sâmburi de cireșe negre, mici și dulci, de la mine de la țară. Cu ele am și poze aici.
4. Sâmburi de vișine din curtea bunicilor mei. Nu au dulceața celor din piață, dar gustul are o prezență mai puternică.
5. Semințe de goji. Despre originea lor am scris aici.
6. Semințe de cătină. Ce și cum despre înmulțirea cătinei prin semințe aici.
7. Semințe de pere pergamute. Am niște poze cu ele, o să le pun zilele următoare. Sunt galbene și zemoase, se coc toamna târziu.
8. Semințe de mere crețești de la mine de la țară. Avem poze aici. Soiul e bun mai ales pentru persoanele cu diabet sau pentru cine e la regim. Au mai puține zaharuri. Eu le folosesc pentru cultivarea portaltoilor.
9. Castane luate de la piață din Rm. Vâlcea.
10. Migdale din comuna Pietroasele, jud Buzau. Avem poze aici.
11. Alune luate de la Piață din Rm. Vâlcea. Nu am întrebat de proveniență, dar probabil că sunt tot din județ pentru că e o plantație de aluni pe marginea șoselei care merge spre Horezu.
12. Sâmburi de piersici. Aici sunt doua soiuri, cele mai mici sunt piersici de vie, albe, mici și cu puf, celelalte sunt mai mari si au pulpa pigmentata cu roșu. Mai multe poze si info aici.

O să vă mai trimit în același pachețel și niște sâmburi de coarne. Nu apar în poză pentru că ele sunt puse deja la stratificat de luna trecută. Au o perioada de stratificare mai mare.

Mi-ar fi placut să pun și niște semințe de gutui pentru că germinează frumos, dar nu am strâns încă nici pentru mine. Găsiți voi în piață, poate și altele. Merg si niste nuci acolo. Sâmburi de moșmoane nu am decât vreo 7-8, poate anul viitor repetam figura cu un pachețel mai bogat.

Mă gândeam să trimit cu prioritate celor care locuiesc la țară, dar nu aș vrea să facem un club exclusivist de țărani, așa că o să fie „primul venit, primul servit”, iar dacă îmi veți trimite vreodată poze cu semințele germinate, cu puieții sau cu pomii crescuți din aceste semințe, o să mă bucur.

Găsiți mai jos formularul unde vă rog să lăsați datele poștale. Mult succes!

  • Din respect pentru angajații poștei, faceți un efort și cautați-l dacă nu îl știți.