Mi-am luat tocător de mere și trebuie să vă spun asta!

Oamenii gospodari își fac iarna car și vara sanie, iar pomicultorii începatori, așa cum sunt eu, caută soluții pentru valorificarea fructelor cu mult timp înainte de prima recoltă. Așa m-am gândit, încă de la plantarea pomilor, că ar fi cazul să îmi croiesc, în timp, o linie de procesare a fructelor adaptată nevoilor și bugetului. Motivația stă în faptul că nu vreau să am stresul fructelor care stau să se strice sau să vând fructe vara pentru ca iarna să cumpăr sucuri care nu au nicio valoare nutritivă.

Am cerut și am primit mai multe oferte, printre care și linii de procesare complete pentru producerea sucului de mere de la Fermier.ro. Am luat de la ei tocătorul de mere Mill M-100, pentru care mi-au făcut o reducere de 10%. În contul reducerii, m-am angajat să scriu despre utilizările pe care i le-am dat și alte  impresii. Asta fac acum.

L-am primit chiar înainte de culesul merelor și l-am folosit imediat. E capabil să toace 1000 de kg de mere pe oră și ar putea face parte dintr-o linie de producție destul de rapidă încăt să merite să oferiți serviciul acesta și altor cunoștinte care au mere, dar nu au posibilitatea să le conserve sau să le proceseze. Eu m-am rezumat la producția proprie de mere pentru ca nu am încă alte elemente ale liniei de producție, cum ar fi teascul sau pasteurizatorul. Am folosit un teasc împrumutat și focul de lemne pentru pasteurizat, dar sper să găsesc soluții mai bune pe măsură ce pomii plantați acum vor crește și va crește recolta. Mai jos se vede pâlnia tocătorului, în spatele teascului.

Suc de mere
Suc de mere

Iată și o poză cu măruntaiele tocătorului, una pe care mie îmi place s-o văd atunci când ma înteresez de un produs. Are 4 cuțite, întocmai ca un blender. De fapt, tocătorul este un blender uriaș, cu diferența că are o sită în partea de jos care permite fructelor tocate să iasă din afară atunci când sunt suficient de mici. Am mai primit cu el încă o sită, cu găuri mai mari.

Tocator de mere
Tocator de mere

Partea de deasupra a tocătorului, cu pâlnia și gâtul ei, se poate da jos relativ ușor pentru că se mai înfunda dacă merele sunt prea tari. Motorul e de 2 kw, duce și el cât poate. Eu am avut un soi mai dificil de tocat, dar merele din soiul Golden sau Ionatan au mers fără probleme.

Morcovi tocați
Morcovi tocați

Cum se vede și în poză, nu l-am folosit doar pentru mere. Roșiile pentru bulion sau suc de roșii poti fi tocate cu el extrem de repede. Apoi l-am mai folosit și la zacuscă. Am tocat cu el ceapa, morcovul, ardeii și chiar vinetele coapte.

Morcovi și ardei tocați
Morcovi și ardei tocați
Ceapă tocată
Ceapă tocată

Poate vă place zacusca cu ingredientele tocate mai mari și ar fi bine să vă placă așa pentru că se păstrează mai multe substanțe nutritive în legumele taiate mari decât în cele tocate mărunt, dar eu am adoptat soluția aceasta pentru că e rapidă și îmi permite să fac o cantitate mai mare. Cred că se compensează pe undeva.

Tocător de mere, detaliu
Tocător de mere, detaliu

Mai sus se vede cum au obturat morcovii ieșirea din tocător, lucru care a dus la mărunțirea mai puternică a ardeilor, care au urmat la tocare. Trebuie ori curățat. ori schimbată ordinea în care sunt tocate îngredientele.  Una peste alta, a fost foarte rapid și foarte ușor. Mă gândeam că vor fi probleme la tocarea morcovilor, dar n-a fost așa. Sunt curios în ce măsură poate toca hreanul…

Am reușit să toc cu el și gutui pentru dulceață, după ce le-am taiat, le-am separat de cotoare și le-am oprit semințele pentru puieți noi. Într-adevăr, le-a tocat mai mărunt decât la răzătoare și textura dulceții e alta decât eram eu obișnuit, dar e gustoasă, nu e nicio schimbare acolo. Probabil ar fi ieșit și suc de gutui dacă aveam un teasc bun, forțos.

Una peste alta, pentru că îmi dă posibilitatea să fac sucuri naturale și alte conserve pentru iarna, îl consider o investiție în sănătatea familiei și îl recomand. Ar mai trebui spus că toate parțile componente sunt construite din inox.

3 răspunsuri la “Mi-am luat tocător de mere și trebuie să vă spun asta!

  1. De unde ati luat tocatorul si cit costa ? Tocatorul face merele pasta ? Pasta aceia se poate folosisi la rachiu din mere nu numai la suc ? Un teasc de struguri nu este bun ? Multumesc.

  2. Am primit un tocator asemanator Sh de la cineva din italia am cautat la fermierul dar nu aduc, ma puteti, ajuta cu cateva poze la cutite, ptr. a le confectiona eu.multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *