Am mai scris și anul trecut despre stratificarea semințelor și pregătirea lor pentru stratificare, dar anul acesta am zis să fac lucrurile puțin diferit, acordând o atenție mai mare perioadelor de stratificare, astfel încât să-și înceapă germinarea în momentul în care temperaturile de afară vor fi propice plantării.

Aici găsiți duratele de stratificare și temperaturile pentru cea mai mare parte a sâmburilor pe care îi vedeți mai jos. Am încercat să le respect, cât de cât. Cireșele și coarnele le-am pus deja la stratificat din decembrie. Pe 3 ianuarie am început și cu nucile, alunele, castanele, piersicile și corcodușele pe care le vedeți mai jos, chiar dacă nu au aceeași durată de stratificare. Le-am ținut două zile în apă caldă, de bine de rău, la temperatura camerei, după care le-am pus în nisip într-un beci.

Semințele de mai jos am să le țin la frigider, între două șervețele umede, într-o caserolă care se închide ermetic pentru a nu pierde umiditate. În felul acesta pot să văd și când încep să germineze fiecare tip de sămânță fără să stau să caut în nisip în fiecare cutie ca să verific.

M-a interesat în mod special, de data aceasta, stratificarea sâmburilor de piersici. Așa că am căutat și am găsit un material în engleză despre propagarea lor, prin altoire, dar și prin semințe. Îl găsiți aici.  Temperatura e aceeași ca la celellalte specii, între 0 și 5 grade, iar durata de stratificare a sâmburilor de piersici este de 90 de zile, cam ca la nuci (60-90 de zile).

 

Stratificare la frigider

Stratificare la frigider

Nucile ținute la înmuiat două zile în apă caldă, înainte de stratificarea în nisip.

Stratificare nuci

Stratificare nuci

Nucile, piersicile și castanele le-am pus la stratificat în cutii de carton, pe care le aveam la îndemână. Am zis că e mai bine să mai pun eu apă peste nisip decât să băltească și să se strice. Le-am ordonat în felul următor: Un strat de nuci, unul de nisip.

Stratificare nuci

Stratificare nuci

Sâmburii de corcodușe primiți de la doamna Doina Dascălu, șase tipuri diferite. Am mai primit și sâmburi de piersici, gutui și mere. Cele din urmă o să le pun la stratificat mai târziu, în februarie.

Stratificare corcodușe

Stratificare corcodușe