După ce și-a îndeplinit cu succes rolul de susținere a altoiului, cepul poate fi eliminat.  Această lucrare se face în perioada 15 iulie – 15 august, când grosimea altoiului e aproximativ aceeași cu cea a portaltoiului. Se taie în unghi de 25-30 de grade față de orizontală cu o foarfecă sau cu un cosor cu grijă să nu se atingă altoiul. Dacă cepul e prea gros, se taie perpendicular cu un ferastrau și se netezește cu cosorul. După taiere se aplică mastic.

La scoaterea cepului, ideal este să fii așezat pe partea cu cepul, cu piciorul stang la baza portaltoiului, mana stângă pe cep, împingând spre altoi, iar tăietura se face cu mâna dreaptă de la stânga la dreapta și putin în sus, prin tragere înspre tine, cu lama înclinată la 25-30 de grade. În felul acesta poți evita și accidentarea ta și a pomului.

Eu le-am scos cepul pe 2 august. Iată rezultatele:

Scoaterea cepului

Scoaterea cepului