M-am gândit destul de târziu să fac o pepinieră, în mijlocul ierni, așa că nu prea am avut de unde face rost de unele semințe, dar am dat un ocol pieței și am strâns, împreună cu ce aveam deja pe acasă, urmatoarele:

1000 semințe de mere
50 semințe de pere
150 semințe de gutui
500 alune
100 sâmburi de caise
14 sâmburi de migdale
675 nuci

Dacă vreți mai multe specii de pomi fructiferi în pepinieră, strângeți semințele și sâmburii din timp, încă de la începutul verii, când se coc cireșele de mai, și până după ce s-au copt fructele de toamnă. Le puteți depozita într-un loc uscat și racoros.

Atenție, dacă vreți să altoiți pomii, căutați să alegeți semințe din soiuri care nu au neaparat fructe bune, ci rădăcini viguroase. Soiurile pădurețe de meri, peri, cireși etc. fac portaltoi buni. În plus, informați-vă care sunt portaltoii recomandați pentru pomii pe care doriți să îi plantați. Pentru măr, de exemplu, soiul de mere „Crețesc” este un portaltoi bun și se întalnește destul de des în livezile înființate înainte de 1989.  Caișii merg bine altoiți în zarzar sau corcoduș. Din rațiuni ce țin mai mult de biodiversitatea speciilor de pomi fructiferi decât de argumentele economice, eu o să altoiesc doar o parte din pomii răsăriți din sămanță. Am explicat care este diferența într-un post anterior.

Înainte de a fi puse în pământ, semințele trebuie “trezite” din adormire. Soluții sunt mai multe, inclusiv tratamentele termice, chimice sau mecanice (zgârierea coajei) și se aplică diferit pentru diferite specii, însă pentru ce avem noi acum am gasit că cea mai practică soluție, care se poate aplica tuturor, este inmuierea semințelor în apă caldă, la 50-60 de grade Celsius, timp de 2-3 zile, după care se pun în beciuri sau la frigider în compartimentul pentru legume, la 3-4 grade Celsius. Mai multe despre stratificare, că așa se cheamă, în postul următor.

Semințe puse la înmuiat

Semințe puse la înmuiat

Așadar, am pus semințele în caserole ca să nu se amestece între ele, le-am așezat una în alta ca să țină temperatura ridicată pentru mai mult timp, le-am acoperit cu câteva haine și, fiind iarnă, le-am pus în apropierea unei surse de căldură.  O parte din nuci, fiind volum mai mare, le-am pus într-un vas separat.

Am pus semințele la înmuiat pe 6 februarie, urmând stratificarea, astfel încât să încolțească la începutul primăverii și să le sădesc direct în câmp. Dacă vreți să le plantați în ghivece și să le țineți în casă, mai ales daca locuiți la bloc, practic puteți trezi semințele și să le cultivați la orice dată și în orice anotimp.