Plantăm semințele de mere ramase, în pahare de plastic reciclate

O parte din semințele de mere, din totalul de aproximativ 1000 puse la stratificat, care nu încolțisera până pe 20 martie, le-am mai lăsat în nisip. Le-am împarțit în mod egal în 4 vase ca să stea în strat mai mic. Am observat din experiența anterioară că cele de la suprafață încolțesc mai repede.

Pe 2 aprilie am ieșit iar în gradină ca să pun semințele rămase în pământ. Cum terenul l-am ocupat deja tot, am zis să pun semințele rămase în pahare de plastic reciclate, cu pământ de pădure, și să le folosesc mai târziu ca să completez lipsurile pe rândurile de semințe plantate mai înainte, pe 20 martie.

Am fost la pădure, fiind destul de aproape de mine, și am adus câțiva saci cu pământ de pădure. I-am umplut parțial, astfel încât să-i pot lega între ei și să îi iau pe umâr, unul în față și altul în spate. Primul strat de pământ de sub frunze, de 2-3 centimetri, este cel care ne interesează. Eu am mai pus în pământ și câteva mâini de dolomită Delcamag, bogat în calciu, magneziu și alte minerale. L-am folosit pentru ca îl aveam deja cumpărat ca să dăm la animale în mâncare, dar dacă nu aveți la îndemână e foarte bine și fără.

"Atelierul" pentru însamanțat
„Atelierul” pentru însamanțat

Am dat găuri paharelor de plastic cu o bormasină, astfel încât să se poată scurge apa din ele și să nu inunde planta sau să se instaleze mucegaiul.  Bormasina poate intra prin mai multe pahare deodata, daca sunt puse unul în altul.

Semințe demere încolțite
Semințe demere încolțite

După cum se vede, am ținut cam mult semințele la stratificat pentru că au început deja să scoată capul în lume din nisip.

În continuare umpleți paharul cu pământ, faceți cu degetul o gaură în mijloc, puneți sămanța cu colțul in jos dacă e foarte lung și strangeți pământul pe lângă ea cu grijă, să nu rupeți colțul.

Cu grijă, să nu le rupem colții
Cu grijă, să nu le rupem colții

Eu am ținut paharele afară pentru că a fost destul de cald.

Pahare cu semințe
Pahare cu semințe

Și pentru că nu am avut pahare suficiente, am pus restul semințelor în două ligheane sparte. Le-am distribuit uniform pe un strat de pământ mai gros și am acoperit cu un alt strat subțire, de 2 centimetri. Nu uitați să udați!

Semințele din lighean
Semințele din lighean

Nu era intenția mea să pun atât de multe semințe de mere la încolțit, dar am avut asta iarnă beciul plin de mere și semințele au fost produsul secundar al câtorva plăcinte de mere, făcute din merele alese de pe rafturi care aveau un început de sfârșit.

Gutuii au răsărit deja
Gutuii au răsărit deja

Gutuii, în imaginea de mai sus, au fost primii care au scos capul în lume, după 10 zile de la însămânțare. Hooray!

2 răspunsuri la “Plantăm semințele de mere ramase, în pahare de plastic reciclate

  1. Am inceput sa urmaresc lectiile de la „Scoala…”si o fac cu multa placere. Voi interveni ulterior si cu unele intrebari, constatari personale.
    Pana atunci, spor la treaba si numai bine, succese, in acest anotimp capricios care, aici , ne-a lasat aproape complet fara fructe in acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *