Pe 18 februarie am pus la înmuiat în apa caldă ultimele semințe pe care le mai aveam prin casă,. După două zile le-am împachetat în prosoape de hârtie umede și le-am pus într-o caserola, la frigider, la 3-4 grade Celsius, până când vremea de afară va permite însămânțarea lor. Anul trecut am pus semințele de mere la stratificat de pe 6 februarie și am reușit să le plantez pe 20 martie, germinate, adică le-a luat 6 săptămâni.

Am întârziat întenționat anul acesta punerea semințelor la stratificat pentru că terenul pe care vreau să le sădesc a rămas nearat astă toamnă și nu sunt sigur dacă până pe 20 martie o să se poată intra pe loc pentru arătură, dacă este prea ud.

Am pus și câteva semințe de brad, cele din stricurătoare, la stratificat. În 21 de zile ar trebui să fie bune de sădit.

Germinare seminte

Germinare semințe

Pe o folie de plastic se asează primul prosop de hârtie, sau șervețel, se umezește cu apă pe toate suprafața iar excesul se elimină presând ușor cu un prosop pe toată suprafața.  Se pune stratul de semințe, al doilea prosop de hârtie umezit și apoi se poate rula toată toată afacerea ca pe o clătită din care nu trebuie să curgă apă.  Rolul foliei de hârtie este ca straturile de hârtie să poată fi desfăcute înapoi, fără să se lipească între ele sau să fie străpunse de colții semințelor germinate în așa fe încât să fie imposibilă desfacerea ghemului de hârtie și semințe fără să rupem colții semințelor germinate.

Germinare seminte

Germinare semințe de cătină

Câteva semințe de pere. Sper anul acesta să pot strânge mai multe.

Germinare seminte

Germinare semințe de pere

Am pus la stratificat și câteva semințe mai exotice. Din câte am citit eu pe net, stratificarea lor nu este obligatorie, dar până când dă cădura afară am zis că nu le strică nici lor o înmuiere.

Seminte ginko biloba, evodia (cele albe mari) si evodia (cele mici din centru)

Seminte ginkgo biloba, evodia (cele albe mari) si evodia (cele mici din centru)

Caserola cu semințe, bune de pus la frigider pentru germinare

Germinare

Caserola cu semințe, bune de pus la frigider pentru germinare

Duratele de stratificare le găsiți în tabelul de mai jos. Am mai scris despre stratificare aici și aici, cu mai multe  info.

Perioada de stratificare și temperaturi

Perioada de stratificare și temperaturi