Săptămâna trecută am fost la un curs de agricultură ecologică pentru „operator în ferme ecologice mixte„, singurul de acest fel acreditat și recunoscut de Autoritatea Naționala pentru Calificari. L-am promovat și eu nițel pe EcoMagazin, drept pentru care organizatorii m-au invitat să particip la curs gratuit. Peste câteva săptămâni, după examen, voi avea și o diplomă de țăran pe lângă cea de inginer, dar care o să-mi fie mult mai dragă.

Cursul mi s-a părut a fi important îndeosebi pentru cei care doresc sa isi certifice ferma și să producă în regim ecologic. Mi-am dorit să particip pentru că vreau să mă pregătesc și eu, în timp, pentru un astfel de scenariu.

Am aflat foarte multe lucruri interesante, dar am rămas în același timp cu sentimentul ca agricultura ecologică nu poate fi predată. Se experimentează mult, e un domeniu la început, iar sfaturile primite vin întotdeauna cu un asterix. Nimeni nu garantează că ce a mers pentru unii fermieri va merge și în ferma ta. E unul din motivele pentru care inspectorii organismelor de certificare nu au voie sa faca recomandări fermierilor.

O să testez  pe parcurs unele dintre practicile utilizate în agricultura ecologica și o sa scriu despre ele. Chiar astăzi am avut ocazia să salvez unul dintre puieții de gutui atacat de păduchi de funze.  Cum? Le-am facut un duș cu apă rece. Ăsta sfat l-am primit, așa am procedat. Au picat toți, mai mult dislocați de jetul de apa.

Păr cu păduchi de funze

Păr cu păduchi de funze

Vor urma și alte sesiuni ale cursului. Dacă vă interesează puteți lua legătura cu organizatorii la urmatoarele numere de telefon: 031.428.24.44/0743.183.353, sau prin e-mail: ruxandra@cbmanagement.ro

În rest, puieții n-au primit până acum decât sapă si apă, fără niciun fel de substanțe chimice, și uite ce frumoși sunt:

Școala de puieți

Școala de puieți

Școala de puieți

Școala de puieți