Cât timp se mai strâng cererile pentru semințele care vor face viitoarele voastre școli de puieți, m-am gândit să scriu puțin despre semințele pe care nu o să vi le pot trimite. Îmi pare rau, dar astea din poză sunt toate pe care le am și practic le-am așteptat o viață întreagă.  Poate anul viitor. Când eram copil, treceam cu vitele printr-un loc la care adulții îi spuneau „La moșmoni”, dar de unde moșmonii dispăruseră. Chiar și acum, după ce am primit moșmoanele, le-am arătat unor oameni mai bătrâni din sat și nu au putut să-mi spună ce sunt. Pesemne chiar sunt niște fructe uitate.

M-am lămurit și de ce nu se răspâdesc singure în sălbăticie când am descoperit că semințele de moșmon trebuie să stea nu mai puțin de două ierni în pământ înainte să germineze. Sunt foarte tari și se prind greu de faptul că au aterizat într-un mediu propice. Comercial sunt „ajutate” cu îmuierea în acid sulfuric ca să slăbească învelișul dur, dar în gospodărie puteți să le înmuiați 24 de ore în apă caldă, după care să le puneți la frigider, la temperatura de 1-5 grade Celsius, într-un vas sau pungă care ține umezeală. În 2-3 luni ar trebui să germineze, potrivit acestei surse, care mai spune și alte lucruri interesante despre moșmon. O să scriu mai multe despre stratificare în zilele urmatoare.

În mod normal, erbivorele mari ale pădurii ar fi trebuit sa treacă semințele de moșmon prin sistemul lor digestiv, să le slăbească îvelișul dur prin acțiunea acizilor stomacali ca să facă posibilă germinarea semințelor în timp util. Dar, de când erbivorele mari au intrat sub controlul omului, unele specii de plante au pierdut cursa evoluției și au nevoie de ajutor ca să se înmulțească și să evolueze. Asta ar trebui să facem cu școlile de puieți, ăsta e scopul.

Semințe de moșmoane

Semințe de moșmoane

Mai jos sunt moșmoanele coapte fotografiate de doamna Zina Avram, de la care le-am primit, de pe grupul Seminte libere. Se coc toamna târziu, aproape de momentul înghețului. Ar trebui apreciate chiar și numai pentru acest lucru, că rămân în pom până acum, când alte fructe nu mai pot fi găsite în stare proaspătă în natură. Sunt dulci, dar nu foarte dulci și au consistența unei marmelade.

Moșmoane

Moșmoane

Și moșmonul

Moșmon

Moșmon