Probabil că mulți dintre voi care aveți viță de vie pe langă casă ați cules deja strugurii, iar aplicarea sfaturilor pentru conservarea mustului va mai aștepta un an. În orice caz, cred că sunt binevenite. Mă gândesc de ceva vreme să încep un blog distinct despre conservarea fructelor și legumelor pentru iarnă, dar până atunci o să scriu aici.

Vă invit mai întâi să citiți cum am procedat anul trecut cu sucul de mere, ca sa nu trebuiască să reiau ce am scris deja acolo. Adaug  în primul rând confirmarea faptului că și mustul poate fi conservat cu succes în pungi bag-in-box.

Am cules strugurii acum o săptămână, am fiert mustul în ziua următoare și am umplut pungile la aprox. 10-15 minute după ce am dat oala jos de pe foc, deci cu lichidul încă fierbinte, pe la 80 de grade Celsius, fără niciun fel de alte substanțe adăugate. Le-am lăsat să se răcească o noapte acolo unde le-am umplut și a doua zi le-am dus în beci la răcoare. Nu sunt semne că vreuna din ele ar fermenta incă, deci operațiunea a fost un succes! Avem cu ce ne îndulci la iarnă, poate chiar și la vară. Am făcut 17 pungi de 5 litri.

Must în pungi bag-in-box

Must în pungi bag-in-box

Suportul pentru pungi pe care l-am făcut astă vară a funcționat impecabil! Dacă nu aveți uneltele să-l faceți acasă, am văzut că se găseste și în comerț. Aici e o varianta și aici alta. Aveți grijă să folosiți mânuși corespunzătoare când umpleți pungile cu lichid fierbinte.

Suport Bag in Box

Suport Bag in Box