Primii colți i-am observat la mere, pere și gutui undeva în jurul datei de 9 martie, adică la o lună și ceva de la stratificarea semințelor. Pe 20 martie, chiar în ziua care marchează începutul primăverii astronomice, am ieșit în gradină să plantez semințele încoltite.

Le-am plantat direct în gradină pentru că mi s-a părut a fi o primavară destul de blândă, de fapt am contat pe asta. Alternativa, dacă aveți semințe mai puține, ar fi să le plantați în ghivece și să le țineți în casă sau, dacă aveți posibilitatea, puteți face o seră. Urmăriți prognoza meteo cu 2-3 zile în avans și dacă se anunță temperaturi negative puteți să trageți o folie de plastic peste terenul unde ați pus semințele. Astea ar fi măsurile minime pe care le puteți lua în caz de îngheț.

Mai întâi să vă fac cunoștință cu semințele germinate, după ce au fost ținute la frigider timp de 41 de zile (despre stratificarea semințelor am scris în postul anterior).

Semințe de gutui germinate

Semințe de gutui germinate

Semințe de pere germinate

Semințe de pere germinate

Sâmburi de caise încolțiți

Sâmburi de caise încolțiți

Nuci încolțite

Nuci încolțite

Și o poză de grup cu gașca semințelor care au trecut prin perioada de stratificare împreună, la frigider. În stânga jos, semințele de mere, au încolțit doar cele care s-au aflat mai la suprafața nisipului, acoperite cu un prosop de hârtie umezit.

Semințe încolțite la frigider

Semințe încolțite la frigider

Alunele nu au dat încă niciun semn că ar vrea să germineze. În privința nucilor, 10 din 675 au încolțit deja în nisip. Restul vor avea ocazia să încolțească direct în pământ.

Dacă aveți o grădină lângă casă și ați pus mai multe semințe la încolțit, le puteți pune afară, așa cum am făcut eu. Dacă nu, semințele o pot duce la fel de bine și în ghivece, în casă.

Eu le-am plantat la aproximativ 25 de centimetri una de cealaltă ca să aiba cât de cât loc să-și întindă rădăcinile, fără să se întrepătrundă, până când puieții vor fi luați și plantați într-o livadă. În caz că nu vor răsări toate semințele, o să pun o parte din ele în pahare de unică folosință reciclate, ca să le pot transplanta rapid și fără traume în lipsurile de pe rânduri.

Șanțul pe care vor fi semănate semințele

Șanțul pe care vor fi semănate semințele

Nu exagerați cu adâncimea șanțului. O adâncime de semănare de 2-3 centimetri este suficientă. Pentru nuci trebuie ceva mai mult, 5-7 centimetri.

După semănat, e nevoie și de o udătură bună ca să se așeze pământul mai bine pe lângă semințe și să nu se oprească semințele din germinare în lipsa umidității, mai ales dacă pămantul e așa uscat cum a fost la mine. Eu am fântână cu hidrofor în grădină, așa că am întins un furtun, i-am dat mai multe găuri mici pe lateral și i-am pus un dop de lemn în cap.  Asta ca să nu vin cu jetul de apă peste rânduri, să spăl pământul de pe semințe și să las băltoace în urma mea. O stropitoare e binevenită după ce încep să răsară și nu se mai poate manevra furtunul peste teren cu aceeași usurință.

Udăm semințele

Udăm semințele

Pisicul a supravegheat activitatea!

Pisicul a supravegheat activitatea

Pisicul a supravegheat întreaga activitate

Iar când a fost totul gata, a venit pisica și a îngropat și ea ceva în pământ!

Iar când a fost totul gata, a venit pisica și a îngropat și ea ceva în pământ!

Pisica a îngropat și ea ceva în pământ!

Să vedem ce-o răsări.